Teckna bilförsäkring inför bilresan

Teckna bilförsäkring innan du beger dig iväg på bilsemester i Sverige eller Europa, så du är redo för det oväntade. Läs mer om vad du bör tänka på angående att teckna ny bilförsäkring inför resan.

Läs mer

Teckna bilförsäkring innan ni åker

Det är viktigt att teckna bilförsäkring innan resan för att kunna känna sig trygg ute på okända vägar. Att även ifall bilen går sönder, slutar funka eller skadas är det någon som tar hand om det istället för att hela semestern ska gå till spillo. Det är alltid bra att ha lite koll på vad som gäller innan man ger sig ut på vägarna. Se över ditt försäkringspaket eller köp bilförsäkring hos något av försäkringsbolagen som bäst passar dig och din bil.

Teckna bilförsäkring online

Vissa försäkringsbolag måste du ringa till för att teckna bilförsäkring medan andra lyckats digitalisera sin ansökan. Hos vissa försäkringsbolag som till exempel WaterCircles kan du teckna bilförsäkring online. Skriv bara in ditt personnummer och bilens registreringsnummer för att ta reda på ditt pris och komma igång med ditt köp. Gör gärna detta i god tid innan er bilresa så du hinner hitta vilken bilförsäkring som passar bäst för dig.

Vilken bilförsäkring ska du välja?

När du ska teckna ny bilförsäkring står du inför ett val av ett antal olika paket som försäkrar din bil olika mycket. Det är värt att nämna att svensk lag kräver att alla bilar har en trafikförsäkring som täcker standard-olyckor. Vilken bilförsäkring som är bäst är helt beroende på värdet av din bil, vad den används för och hur ofta.

Någon som bor i glesbygd eller åker mycket på längre sträckor mellan städer kanske känner större behov av att teckna ny bilförsäkring med vägassistans, så att de kan känna sig säkra på att komma hem. Detta påverkar vilken bilförsäkring du bör välja:

 • Bilens ålder
 • Bilens värde
 • Var bilen används
 • Hur bilen används
 • Hur ofta du använder bilen
 • Förarens ålder

Köp bilförsäkring med rabatt

Många försäkringsbolag erbjuder samlingsrabatter när du tecknar fler än en försäkring hos dem. När du väljer vilken bilförsäkring du ska teckna, och hos vilket försäkringsbolag, kan detta vara en av flera faktorer att ta i beaktning innan ditt köp. Bilförsäkring är viktig att ha om du vill undvika stora kostnader när olyckan är framme. Du kan jämföra en mängd olika försäkringar Konsumenternas.se om du så är ute efter en helförsäkring eller endast trafikförsäkring.

Med bilförsäkring – Vem får köra?

När du tecknar bilförsäkring skrivs denna på bilen snarare än specifik förare. Alltså kan vem som helst med bilägarens godkännande använda försäkringen till skador kopplade till fordonet med bilförsäkring. Vem som får köra är med andra ord upp till bilägaren bortsett från några punkter. Bilförsäkringen gäller inte om:

 • Föraren är substanspåverkad eller berusad över laglig promillehalt
 • Föraren saknar giltigt körkort
 • Föraren kör ut på tydligt osäker terräng utan att kontrollera terrängen först
 • Fordonet används för övningskörning utan tillstånd
 • Föraren orsakar skada på bil, annan människa eller egendom med vilja

Vad är bilförsäkring?

Vad är bilförsäkring och vad för varianter kan man välja mellan? Det finns flera typer av bilförsäkring beroende på vad du vill räkna in i ditt paket, men trafikförsäkring är ett måste enligt svensk lag för alla bilägare. Utöver denna kan det vara bra att se över ytterligare försäkringar, baserat på bilens värde och eventuella risker. När du ska teckna bilförsäkring erbjuds nästan alltid olika paketerbjudanden med olika riskgarantier i ditt köp. Bilförsäkring ingår i regel aldrig i hemförsäkring utan måste tecknas separat.

Gäller bilförsäkring utomlands?

Din trafikförsäkring gäller – enligt majoriteten av försäkringsbolagen – runtom stora delar av Europa förutsatt att du har rätt dokument med dig. Köp bilförsäkring ett tag innan bilresan för att se till att alla papper och dokument kommer med. Det som är viktigt att ha med i bilen är ditt försäkringsbevis (även kallat Grönt Kort), registreringsbevis och internationellt körkort eller ID kort för föraren, som vanligt.

Utrikesgruppen.se kan du se i vilka länder gröna kortet gäller, och vart du behöver en skriftlig kopia av kortet. Så gäller bilförsäkring utomlands? Svar ja, nästan alltid, men i mindre akuta fall kan det hända att bilen bärgas till Sverige innan reparation av ekonomiska eller praktiska skäl.

Pris på bilförsäkring

Att teckna bilförsäkring är självklart bra, men vad kostar bilförsäkring ungefär? Enligt siffror från Insplanet låg en heltäckande försäkring på över 7 000 kr i Stockholm år 2020, medan en halvförsäkring snittade på under 2 000 i Västerbotten. Många försäkringsbyråer ger dig såklart alternativet att betala månadsvis varav det handlar om runt en femhundring som mest. Detta varierar givetvis beroende på bilens värde, försäkringsbolag, försäkringspaket och var du bor, men pris på bilförsäkring kan även variera utifrån bilägarens ålder.