Husvagnssemester

Om du funderar på att investera i en husvagn inför sommaren eller uppgradera din befintliga husvagn, har du kommit till rätt ställe. Husvagnssemester är en fantastisk upplevelse som ger dig frihet, flexibilitet och möjlighet att utforska vackra platser.

Är du husbilsägare kan du ta del av våra tips inför din husbilssemester.

Läs mer

Köpa husvagn

Att köpa en husvagn kan verka skrämmande, men oroa dig inte – vi är här för att hjälpa dig. Först och främst är det viktigt att välja rätt storlek och typ av husvagn som passar dina behov. Vi rekommenderar att du börjar med att köpa en liten husvagn om du aldrig har campat med en husvagn tidigare. En mindre variant är enklare att köra med, och den ger dig en bra grund att bygga på när du får mer erfarenhet. Om du är van att köra med stora släp och om du och din familj inte får plats i en liten husvagn, finns det också många stora modeller.

Det finns många bra alternativ när du letar efter en liten husvagn till salu. Kolla in annonser på Blocket eller Tradera, eller besök en husvagnsförsäljare, exempelvis Fri-Bo, för att se vad de har att erbjuda. På marknaden finns det många nya och begagnade husvagnar.

Ny husvagn

Att köpa en ny husvagn ger dig möjligheten att anpassa den efter dina specifika behov och preferenser. Dessutom har nya husvagnar ofta den senaste tekniken och säkerhetsfunktionerna, vilket gör din campingupplevelse mer bekväm och säker. En ny husvagn ger dig också en längre livslängd på vagnen och minskar risken för dyra reparationer på kort sikt.

Begagnad husvagn

Att köpa en begagnad husvagn kan spara dig pengar jämfört med att köpa en ny, och det finns ofta ett brett utbud att välja mellan. Dessutom har äldre modeller ofta en charmig karaktär som kan ge din campingupplevelse en unik touch. Det är ganska lätt att hitta en begagnad husvagn i rätt storlek och med rätt funktioner som passar dina behov och budget.

Vagn med barnkammare

Om du reser med barn är en husvagn med barnkammare det perfekta valet. Barnkammaren ger inte bara en plats för barnen att sova, utan också en plats för dem att leka och koppla av på under dagen. Det finns många olika alternativ att välja mellan, så se till att välja en husvagn som passar din familjs behov.

Vagn med 4 bäddar

Om du har en familj på fyra personer är en husvagn med fyra bäddar det perfekta valet. Det ger tillräckligt med utrymme för alla att sova bekvämt, samtidigt som det är tillräckligt kompakt för att passa på de flesta campingplatser.

Underhåll och skötsel

Att underhålla och sköta om din husvagn är viktigt för att den ska hålla länge. Se till att tvätta husvagnen regelbundet för att hålla den ren och fräsch. Du bör också inspektera däcken och byta ut dem om de är slitna eller gamla. Se till att alla lampor fungerar korrekt och att husvagnen är korrekt ansluten till dragfordonet. Därutöver är det viktigt att fukt-testa husvagnen då och då så att eventuella vattenskador blir upptäckt i tid till att det kan hinna lagas.

Säkerhets-checklista

Innan du ger dig ut på vägarna med din husvagn är det viktigt att du gör en säkerhetscheck så att du kan komma säkert på semester.

 1. Kontrollera att bromsarna fungerar korrekt och att du har tillräckligt med bromsvätska.
 2. Se till att däcken har rätt tryck och att däckens ålder är inom rekommenderat intervall.
 3. Testa att alla lampor på husvagnen fungerar korrekt, inklusive broms- och blinkers-ljus, samt registreringsskylts-belysning.
 4. Kontrollera att husvagnens vajrar och dragstång är i gott skick och att kopplingen är korrekt ansluten till dragfordonet.
 5. Se till att gasolflaskor och andra brännbara material är säkert förvarade och inte kan skada husvagnen under färd.
 6. Kontrollera att alla nödvändiga dokument, inklusive registreringsbevis och försäkringspapper, finns med i bilen och är giltiga.

Så här vinterförvarar du din husvagn

När camping­säsongen är över är det viktigt att vinterförvara din husvagn på rätt sätt för att undvika skador och förlänga dess livslängd. Se till att tvätta husvagnen ordentligt och täcka den med ett täcke för att skydda den från väder och vind. Läs mer hos If Försäkring.

Tips inför din husvagnssemester

Nu när du har lärt dig vad du behöver tänka på vid val av en husvagn och hur du ska sköta och underhålla den, är det dags att planera din husvagnssemester. Det finns några tips att tänka på för att få ut det mesta av din vistelse på campingplatsen.

 1. Planera din resväg i förväg och se till att du har tillräckligt med tid för att resa till och från campingplatsen. Var noga med att välja en plats som passar för din husvagn och din familjs behov.
 2. Se till att du har alla nödvändiga verktyg och utrustning med dig, inklusive reservdäck och verktygssats. Du bör också packa en första hjälpen-kit, mat och dryck samt lämpliga kläder för vädret.
 3. Innan du ger dig ut på vägen, se till att du har en fullständig lista över all utrustning och tillbehör du behöver ha med dig. Detta inkluderar tält, campingstolar, sovsäckar, kudde och mer.
 4. Tänk på att vara vänlig och respektfull mot andra campare och följ campingplatsens regler och instruktioner.
 5. Slappna av och ha kul! En husvagnssemester är en fantastisk möjlighet att koppla av, utforska nya platser och skapa minnen med din familj och vänner. Så ta en paus från vardagen och njut av dina äventyr på vägarna.

Planera din resa

Innan du ger dig ut på vägarna med din husvagn är det viktigt att planera din resa ordentligt. Tänk på att planera rutter, boka campingplatser i förväg och packa allt du behöver för en lyckad resa. Att semestra med en husvagn ger dig möjlighet att uppleva fantastiska platser, men det kräver lite extra planering. Få inspiration till bra ställen att åka på bilsemester i Sverige.

Packlista för husvagnssemestern

Att packa för en husvagnssemester kan vara lite annorlunda än att packa för en vanlig semester. Se till att packa allt du behöver för en bekväm och avkopplande resa, inklusive köksutrustning, sängkläder, handdukar och campingstolar. Gör en lista över allt du behöver för att undvika att glömma något viktigt. Här har du ett förslag:

 • Köksinventar
 • Sängkläder och handdukar
 • Campingstolar och -bord
 • Första hjälpen-kit
 • Mat, dryck och snacks
 • Kläder för olika väderförhållanden
 • Reservdäck och verktygssats
 • GPS/karta

Sen är det bara att åka på husvagnssemester!

Att semestra med en husvagn är en fantastisk upplevelse som ger dig frihet och flexibilitet att utforska nya platser. Genom att välja rätt storlek och typ av husvagn, planera din resa ordentligt och sköta om din husvagn på rätt sätt kan du se fram emot en bekväm och avkopplande semester. Vi hoppas att vår guide har hjälpt dig att förbereda dig inför en fantastisk husvagnssemester!