Wien

Kommer du att spendera några dagar i Österrikes huvudstad Wien? Då har du mycket att se fram emot! Wien är en vacker stad som bjuder på allt från Mozart till shopping. Staden har gott om palats och givetvis också gott att äta. Börja ditt besök med Mozart…

Mozarts Wien

Det spelar ingen roll om du älskar klassisk musik eller inte. Mozart är en historisk person som du måste upptäcka i Wien. Han är förstås död och begravd sedan 1791 men du kan besöka Mozarthaus där han bodde mellan 1784 och 1787. Bara en sådan sak som att huset är flera hundra år gammalt är en god anledning till att promenera till Mozarthaus som numera fungerar som ett museum om Mozart.

Opera i Wien

En annan byggnad som du inte vill missa då du är i Wien är stadens operahus som också har några hundra år på nacken. Det har stått på samma plats sedan 1869 och bjuder på en fantastisk interiör i form av arkitektur och så operaföreställningar förstås.

På operahuset i Wien så har de främsta inom denna konstform uppträtt och gör så än. Om du tycker om opera så ska du boka in en show. Det går också bra att besöka operahuset utan att lyssna på musiken. Be om en guidad tur för att lära dig mer om byggnadens fascinerande historia.

Konst i Wien

Österrikes huvudstad är ju också känd för konstnärer och du kan se deras verk på Wiens museum. Det här är ett museum som har utställningar på olika håll i staden. Om museet vid Karlplats fortfarande är stängt så kan du bege dig till stadshuset och sedan kliva in på MUSA museet som ligger alldeles intill.

Wiens museum har utställningar som handlar om stadens historia. Du kan se arkeologiska fynd såväl som vackra tavlor av konstnärer som Egon Schiele och Gustav Klimt. Det här är ett museum som är känt för att fascinera med modeller och utställningar som gör det lättare att förstå all information som det bjuder på.

Lipizzanerhästar på Spanska Ridskolan

Den Spanska Ridskolan i Wien är världsberömd och har bland annat kommit på besök till Sverige. Lipizzanerhästarna är unika och klarar manöver som är mycket spännande att se. Tillsammans med sina ryttare så bjuder hästarna på uppträdanden som är helt oförglömliga.

Gå på Naschmarkt marknad

Marknaden har funnits på samma plats sedan 1500-talet och är ett måste då du är i Wien! Den började som en mjölkmarknad men idag så finner du mycket mer än mjölk på Naschmarkt. Handla kryddor och lokala bakverk innan du slår dig ner på en av restaurangerna för att njuta av mat i världsklass.

Besök Sigmund Freud muséet

Hans teorier om psykologi har påverkat hela västvärlden. Sigmund Freud bodde och verkade i Wien. Här finns hans museum som ligger i Freuds gamla lägenhet där hans kontor också fanns då han var verksam. Du kan se privata föremål som en gång var Freuds och så får du veta mer om psykoanalysens historia. Men var beredd på att museet är populärt, det kan bli lite väntetid innan du får komma in.