Visingsö

Mitt i Vättern ligger en ö som vid första anblick kan få fantasin att skena. Ön ligger som en liten grön oas mitt i sjön. Enligt den lokala traditionen så skapades Visingsö av jätten Vist. Han kastade ut en tuva i sjön för att hans fru inte skulle behöva blöta ner sig då hon klev över sjön. Tuvan ligger där än idag men det kan finnas anledning till att blöta ner sig med roliga vattenaktiviteter längsmed öns kust.

Så kommer du till Visingsö

Skriv Gränna på din Waze och kör. När du kommer fram till Gränna så kan du ta färjan över till Visingsö. Färjan går året om och det går att boka plats i förväg. Turen ut till ön tar cirka 25 minuter. Du kan ta med dig cykel på färjan om du vill, men det är inte ett måste. Det finns ju cyklar att hyra på ön.

Vatten och mer vatten

För många så står Vätterns vatten i fokus vid ett besök på Visingsö. Och det är inte så konstigt. På sina ställen så är vattnet i stort sett kristallklart. Glid över det i en kajak och njut av svensk natur då den är som allra vackrast.

Det fina med vattenaktiviteterna som bjuds på Visingsö är att de passar alla. Hela familjen kan ge sig på att:

  • Simma en skön sommardag
  • Paddla längsmed öns kust
  • Testa fiske
  • Doppa tårna vid muren till Visingsö borg

Det finns även en tempererad pool som passar utmärkt för familjer som är ute efter en lekfull och vänlig atmosfär.

Kultur och historia

Visingsö har flera intressanta ställen att besöka om du tycker att historia och kultur är spännande. På ön fanns en gång Sveriges största krigsfångeläger för ryska fångar. Detta kan du nu besöka och lära dig mer om.

I mitten av augusti så kan du vara med om tornerspel på ön. Då får du se skådespelare som är klädda som riddare och som uppträder på häst. Det här är ett mäktigt evenemang som tar dig tillbaka i historien.

Förbered kulturbesöken i tid. Ta reda på när du kan få en guidad tur som förklarar vad det är du står och kikar på. Tänk också på att det kan vara smart att planera kulturbesöken på ett sätt som passar barn om de är med.

Ta dig runt på ön

Det finns flera sätt att ta sig runt på Visingsö. Vandringsleder är populära men det är också intressant att åka med häst och vagn. Särskilt då det finns mindre personer med som inte riktigt ser tjusningen med att gå och gå.

Det går som sagt också bra att hyra cyklar på ön och det kan rekommenderas. Med cykeln så kommer ni snabbt från punkt till punkt. Den kan ta er till Alpackor, naturreservat såväl som till Visingös slottsruin på nolltid!