Prag – En svensk resguide med tips, sevärdheter och saker att göra i Prag!

Prag – En svensk resguide med tips, sevärdheter och saker att göra i Prag!

VÍTEJTE! Prag är den fantastiska huvudstaden i Tjeckien, som ligger vid floden Moldau i mitten av landet. Det är en populär turistdestination, tack vare sin rika historia, vackra arkitektur, mysiga torg, goda mat, härliga ölstugor och inte minst billig shopping! Faktum är att de flesta reseguider till Prag fokuserar på shopping, marknader och priser. Det anses även vara en av Europas allra vackraste städer, vars gamla stadskärna ser ut i princip som på medeltiden.

Prags historia

För över 1000 år sedan, innan det fanns en storstad där Prag ligger idag, fanns det flera små samhällen som långsamt växte ihop kring de slott och borgar som byggts i området. Fram till år 1806 var det del av det Tysk-romerska riket och det var under kejsaren Karl IV:s regeringstid på 1300-talet som stora delar av Prag konstruerades, inklusive Karlsuniversitetet, som är centraleuropas äldsta universitet norr om Alperna. Under 1900-talet ökade befolkningsmängden med över 200% och idag bor det över 1,3 miljoner människor i staden, samt ytterligare cirka 700,000 i det närliggande området.

Sevärdheter i Prag

Det finns otroligt många vackra gamla torg, broar, kyrkor, borgar och andra byggnader att åskåda i denna medeltidsstad. Om du har gott om tid kan du promenera genom stora delar av staden och om du vill se allt snabbt finns det guidade bussturer, flodturer och promenader.

Den 250 meter långa Karlsbron, Karluv Most, som sammansluter de nya och gamla delarna av stan, är en självklar sevärdhet i Prag. Den byggdes år 1357 efter att Judithbron förstördes av floden år 1342. Det astronomiska uret på torget i Gamla stan, som byggdes på 1400-talet och bjuder på att vackert klockspel till besökarnas förtjusning varje timme, är också ett måste-se i Prag.

Ta en middagskryssning på den svanfyllda floden Vltava, komplett med pianospel eller dragspelsmusik. Det är dyrare än en vanlig middag, men det är även något speciellt att uppleva. Alternativt kan du ta en flodtur på dagen, till stadens zoo, med Prague Steamboat Company.

Tjeckisk öl i Prag

Tjeckiskt öl är världskänt och har en lång historia, då flera bryggerier etablerades i Tjeckien redan på 1100-talet, men visste du att Tjeckien dricker överlägset mest öl per capita? Med sina genomsnittliga 143,3 liter öl per person per år (2016) konsumerar tjeckerna över 40% mer än länderna som kommer på andra plats! Det råder inget tvivel om att man älskar öl i Tjeckien och kanske särskilt i Prag, där det finns massvis av mikrobryggerier och världskända stora bryggerier, så som Budweiser Budvar, Staropramen, Pilsner Urquell, Holba, Zubr och många fler. Om du besöker Prag så måste du dricka tjeckiska ölsorter, så är det bara.

Väder och klimat i Prag

Prag har ett milt klimat med variationer över årets gång. På vintern kan det komma snö, men den smälter ofta snabbt. Den bästa tiden på året att besöka Prag är onekligen sent på våren eller på sommaren, ungefär från slutet av Maj till början av September, då temperaturen ligger över 20° på soliga dagar.

Shopping i Prag

Prag har många stora köpcentrum, shoppinggator och marknader där det går att köpa i princip vad som helst för en billig peng. Om du letar efter särskilt bra kap så kan vi berätta om vad som är billigt i Prag. Om du vill ha allt på ett ställe så är stadens shoppingcenters att rekommendera.

Nästan allt i Prag som har med shopping att göra ligger smidigt nog i samma del av stan; omkring torget Václavplatsen. Palladium är Prags största köpcentrum, som ligger bakom torget i Gamla stan och duger inte det finns det flera shoppingcenter i närheten. För mer exklusiv shopping i Prag kan du besöka avenyn Parizka, där dyrare märkeskläder kan köpas.

Holesovicka Trznice – Gula marknaden i Prag

Holesovicka Trznice är den största marknaden i Prag och ligger strax norr om stadskärnan. Marknaden är ökänd för sina låga priser och eftersom många av säljarna säljer samma varor är konkurrensen stenhård, vilket även bidrar till att du kan pruta rejält.

Här går det att köpa allt man kan tänka sig, från skor och kläder till möbler och porslin. Det svenska smeknamnet ”gula marknaden” sägs komma från det faktum att många försäljare är från Vietnam, men till det lämnar vi ingen kommentar.

Fram tills 2007 var marknaden mer känd för att sälja illegala gods, inklusive droger, vapen och olagliga kopior på märkesvaror. Det var nämligen då som EU som satte stopp för denna lösa kontroll av marknaderna. Nu för tiden är tjeckiska marknader säkrare, men stämningen kan vara hektisk och det kan förekomma ficktjuvar.

Holesovicka Trznice är den största marknaden i Prag och är belägen i ett gammalt slakthusområde. För att ta dig till gula marknaden så åker du lättast med tunnelbanans röda C-linje till VLTAVSKA, sedan är det endast en kort promenad eller ett stopp med spårvagn till den gula marknaden.

Marknaden har öppet alla dagar utom söndagar är marknaden öppen mellan klockan 9-18.