Trafikmagasinet besöker DDR 1985

DELA

I ett numera klassiskt avsnitt åker SVT:s program till Östtyskland. Ett 20 minuter långt reportage gör en av de bättre svenska skildringarna, av vardagslivet bakom muren i Östtyskland. Reportaget finns längst ner i inlägget, så skrolla dit om du inte vill läsa vår sammanfattning.

Trafikmagasinet åker sträckan Trelleborg – Sassnitz som trafikeras av både svenska och östtyska färjor vid tidpunkten.

På plats konstaterar man att 2-taktsfordon dominerar, liksom att motorcyklar är vanligare än i Sverige. Även så kallade familjemotorcyklar förekommer.

Blickar man ut över fälten vid sidan om vägen ser man stora mängder jordbruksmaskiner som oftast är modernare än bilarna på vägen.

här har utländska bilister en separat kö

Intertank heter den statliga bensinstationen och här har utländska bilister en separat kö där man betalar med västvaluta. Även bensinen i dessa pumpar är anpassad för fordon från väst.

Ingången runt hörnet är enbart tillåten att använda för medborgare i väst

Vid Intertank-stationerna finns butiker som heter ”Intershop”. Där kan östtyskar handla starkvaror via en ingång. Ingången runt hörnet är enbart tillåten att använda för medborgare i väst. Där går att handla alla möjliga varor från väst. Detta som ett sätt för staten att få in västvaluta i ett bankrutt system.

Kontrolltorn finns längst med transitvägarna i Östtyskland och även mycket täta fartkontroller. Det finns säkerligen till för andra anledningar också, då det är förbjudet att svänga av transitvägen om man inte ansökt om turistvisum innan.

Trafikmagasinet intervjuar en östtysk polischef, som informerar om att man värnar invånarnas hälsa och verkar för en hälsosam livsstil. Därför har man en promillegräns på 0,0 promillegräns i trafiken.

Av någon anledning skrattar polischefen och vägrar svara

Trafikmagasinet dåtida programledare Carl-Ingmar Perstad frågar också polischefen vad det skulle kosta för bötesbelopp att köra mellan 20-30km/h för fort. Av någon anledning skrattar polischefen och vägrar svara.

Förutom besök i städerna Öst-Berlin och Magdeburg, passar man på att besöka Lützen där dimman även denna gång ligger tät. Lützen är den plats där den svenske kungen Gustav II Adolf stupade och har ett pampigt minnesmonument.

det ryska bilmärket Lada anses vara ett snobb-märke

Carl-Ingmar Perstad får också lära sig att det ryska bilmärket Lada anses vara ett snobb-märke med samma status som Mercedes och BMW i väst.

Man imponeras över hur väl östtyskarna tar hand om sina bilar. Bilar från 60-talet har en lack som ofta ser ut att vara i nyskick. Detta beror på att en väntetid på 9-10 år var helt normalt för att få köpa folkbilen Trabant.

en väntetid på 9-10 år var helt normalt för att få köpa folkbilen Trabant

Slutligen testar Trafikmagasinet att simulera ett fel på sin bil för att se hur fordonsservice fungerar. 55 minuter efter påkallad hjälp dyker en verkstadsbil upp, men konstaterar att man inte kan göra så mycket då Trafikmagasinets bil är en amerikansk Dodge, som det inte finns några reservdelar till i öst.