DELA

Finlandskryssning, sol och bad…Det finns också en mycket mörkare sida av Östersjön. På Östersjöns stränder vilar idag det som skulle utgöra ett försvar i ett krig, där i värsta fall kärnvapen kunde ha avgjort utgången. Välkommen till Lettland tvärs över Östersjön!

Liepaja är en av Lettlands större städer, och vackert beläget vid Östersjön i jämnhöjd med Kalmar. Här finns stränder, båtliv och fest. Men det var också här som den sovjetiska flottan manifesterade sin styrka fram tills 1994.

Fortfarande är vissa betongklumpar bebodda
Fortfarande är vissa betongklumpar bebodda

Sedan dess står stora delar av den stängda staden övergiven. Här bodde tidigare så många som 20.000 personer, som var i flottans tjänst på ett eller annat sätt.

Tiden har gjort häftiga formationer med de gamla bunkrarna
Tiden har gjort häftiga formationer med de gamla bunkrarna

Som Europaidag.se tidigare nämnt var det den ryske tsaren Alexander III som lät förvandla Liepaja till en extremt militariserad stad. Hela Liepaja förvandlades till en flottbas med ett, för den tiden, imponerande skydd. Runt hela staden finns det fortifikationer, skyddsvallar, kanaler och underjordiska gångar. Dessutom är hamnen isfri hela året.

Karosta

Karosta uppfördes mellan 1890-1906 och var den modernaste fästningen i hela Ryssland. Trots detta led den ryska flottan stora förluster, och Karosta blev en alltför stor belastning att fortsätta driva. Tsaren gav order om att spränga flottbasen, men det gick helt enkelt inte.

Resultatet av försöken att spränga fortifikationerna på ständerna blev de numera enorma mängder fortruiner som fortfarande dominerar stränderna runt staden.

Svåra att spränga sönder
Svåra att spränga sönder

Under en period i andra världskriget användes Karosta av den tyska armén. I Karostas fängelsebyggnad låste man in desertörer. Fängelset var i drift fram tills 1997. Då hade minst 150 människor avrättats innanför murarna.

Karosta fick en pånyttfödelse när Sovjet ockuperade Baltikum. Den sovjetiska flottan kunde använda en hel del av de gamla byggnaderna, men passade ändå på att uppföra fler. Hela området var topphemligt, en slags stängd stad med egen infrastruktur för dess upp till 20.000 invånare. Majoriteten av dessa var ryssar.

Sovjetiska tillbyggnader vid det ursprungliga fortet
Sovjetiska tillbyggnader på det ursprungliga fortet

Under hela Kalla kriget hade flottbasen i Liepaja störst betydelse för den sovjetiska Baltikumflottan. Idag har den rollen ersatts av den ryska enklaven Kaliningrad.

Men allt i Karosta är inte grå betong och ruiner. Mitt i stadsdelen står en skimrande vacker kyrka. Det är S:t Nikolaus havskatedral som var färdigbyggd 1903. Denna byggdes för soldaterna och deras familjer.

S:t Nikolaus havskatedral
S:t Nikolaus havskatedral

Sovjetunionen föll som bekant och 1994 var det dags att dra tillbaka all militär personal i Sovjets tidigare satellitstater. Kvar lämnades en miljökatastrof som bestod av rostande fartyg och ubåtar. Karosta sjönk under hela 1990-talet ner i en allt djupare misär och stadsdelen plågades av hög arbetslöshet, kriminalitet och drogmissbruk.

Sovjetiska huskroppar
Sovjetiska huskroppar

Detta förekommer fortfarande, men inte i lika stor utsträckning. Många från den ryska befolkningen har återvandrat till Ryssland, vilket resulterat i de många övergivna betonghusen.

Karosta

Är du i Lettland bör du definitivt ta chansen att besöka Liepaja och Karosta. Förutom de fantastiska stränderna, finns här en världsunik kvarleva av arkitektur från tsar-tiden. Östersjöns stränder är mer än bara Öland och Gotland…