DELA

Ett mäktigt gammalt övergivet pappersbruk, med eget kraftverk som idag står helt öde. I Blekinge fanns fram till 1999 ett anrikt pappersbruk på den lilla orten Fridafors. Se galleriet för bilder från den mäktiga byggnationen.

Fridafors

Historien om Fridafors börjar egentligen redan 1886 då Gustav Gråberg köpte marken för 1800 kronor.

Först 1892 bildades Fridafors fabrik AB som sedermera skulle komma att bli pappersbruket. Man började 1894 att tillverka slipmassa för att expandera och elektrifiera maskineriet 1907. 6 år senare fick man den första maskinen för pappersmassa.

Fridafors

Under 1950-talet blomstrar Fridafors. Bruket har cirka 525 personer anställda och allt är frid och fröjd. I slutet av 1960-talet slås nytt produktionsrekord med 142 ton massa på 24 timmar, och detta firades med kafferep i Fridafors folkets hus.

Fridafors

Nu börjar 70-talets nedgång för industrin. Efter att ha investerat 2 miljoner i ett nytt reningsverk går man i slutet av decenniet dras med stora förluster.

Fridafors

Så pendlade lönsamheten fram till 1999 då bruket stängdes och de kvarvarande anställda förlorade jobbet. Ett bolag köper fastigheterna för 1 krona. Av någon anledning utbryter en brand i november samma år. Branden förstör båda pappersmaskinerna som är försäkrade till 16 miljoner kronor.

Fridafors

Någon verksamhet i stor skala sker inte på Fridafors. Verksamheten byter ägare flera gånger fram tills 2007. Sedan dess är området helt övergivet och lämnat åt förfall.

Bildgalleri (klicka på bilderna för full storlek)