DELA

Där Gryts skärgård börjar ligger den lilla tätorten Valdemarsvik med cirka 2700 invånare. Som med många andra tidigare bruksorter har Valdemarsvik dragits med en fallande befolkningskurva och tomma bostäder som följd. Detta märks tydligast i bostadsområdet Övre Norrbacka.

Övre Norrbacka

Ett helt bostadsområde övergivet

Det numera övergivna området Övre Norrbacka i Valdemarsvik ligger idylliskt och tryggt längst upp för backen norr om Valdemarsviks centrum och består av 7 huskroppar om totalt cirka 130 lägenheter. Området inringas av tallskog och blåbärsris och inne på gårdarna finns spår av lekplatser, mattställningar, bänkar och picknickbord.

Övre Norrbacka

Valdemarsvik blomstrar

Vid sidan om ligger en garagelänga, där de som hade lite finare Volvo- och SAAB-bilar hade möjligheten att slippa parkera på den stora asfaltsparkeringen. Området erbjöd allt ett modernt boende kunde önska under 1970-talet.

Fortfarande är det 1970-tal, och Valdemarsvik blomstrar. Många arbetar vid NC-Möbler och Printing Equipment.

Övre Norrbacka

1980 slog Valdemarsvik befolkningsrekord då 3615 personer var skrivna i kommunen. Efter det gick allt bara utför.

Nedgången

Övre Norrbacka

Industrier och verkstäder mötte allt hårdare konkurrens från utlandet. Miljonprogrammet med 100.000 nya lägenheter varje år hade mattats av. Kvar fanns människorna, där framför allt de unga började söka sig till större orter. Och varför bo i en lägenhet i Valdemarsvik, när det går att köpa en villa för ungefär samma månadskostnad?

Valdemarsviks kommun säljer

Under 1980-talet köpte en privat företag 700 av Valdemarsviks lägenheter, däribland lägenheterna i Övre Norrbacka. Flera av lägenheterna var då tomma, och vid 1985 började man dryga ut hyresgästbeståndet med flyktingar.

Övre Norrbacka

En majoritet av de boende fram till 1997 var flyktingar. Efter att avtalet med dåvarande Statens invandrarverk upphört riktade den privata hyresvärden återigen in sig på privata hyresgäster.

Totalrenoveras

När Helen flyttade in hade lägenheterna totalrenoverats och allt var i toppskick – från tapeter till vitvaror

Strax innan millennieskiftet påbörjades en totalrenovering av områdets lägenheter. Den dåvarande småbarnsmamman Helen, säger till Europa idag, att området var som gjort för barnfamiljer. Det fanns alltid någon för barnen att leka med och in på knuten fanns skogen.

När Helen flyttade in hade lägenheterna totalrenoverats och allt var i toppskick – från tapeter till vitvaror, säger hon som avslutande kommentar till Europa idag.

Övre Norrbacka

2002 hände något. Bostadsbolaget går i konkurs. Här började startskottet på förfallet. Efter några år såldes området till Valdemarsviks största privata hyresvärd, Fogelvik Estaste. Fogelvik Estate hade redan ett lägenhetsöverskott, och därför förblev Övre Norrbacka orört.

Semesterort för pensionärer

Runt 2007 började en lågintensiv renovering av ett fåtal lägenheter. Tanken var att Övre Norrbacka skulle förvandlas till en semesterort för danska pensionärer. Dock kom finanskrisen 2008, och inget av projektet hann att slutföras. Arbetarna lämnade sina verktyg och gick. Sedan dess har området lämnats till vandaler och personer som utforskar övergivna platser.

Övre Norrbacka

Framtiden för Övre Norrbacka?

Ett dödläge har uppstått. Ingen vill betala för den dyra rivningen av husen. Ingen vill heller renovera dem. Vad gör man?

Bildgalleri