DELA

Byggt 1941, 4 år innan kriget var över. Ändå hann Hitler tillbringa över 800 dagar på denna numera övergivna plats. Detta var Adolf Hitlers högkvarter Wolfsschanze i Ostpreussen. 

Det är svårt att tänka sig idag, men under andra världskriget var detta en hektisk plats. Från starten av anfallet mot Sovjetunionen, operation Barbarossa, hade runt 2000 personer dessa bunkrar som sin arbetsplats.

Logistiken och säkerheten kring Adolf Hitler var rigorös. Av de 2000 anställda och boende på området var 20 kvinnor. Några arbetade som mat-testare, för att minska risken att Hitler skulle bli förgiftad.

Hela bunkerhögkvarteret låg i otillgänglig terräng, kamouflerat av stora skogar. I närheten fanns flygfält och en järnvägsstation. Några mil ifrån låg Himmlers bunker.

Allt som allt fanns inom området cirka 200 bunkrar. Wolfsschanze (sv. Varglyan, Vargskansen) färdigställdes dock aldrig helt.

1944 hade krigslyckan vänt. Röda armén avancerade snabbt över tidigare tyskockuperad mark. Än så länge var dock Wolfsschanze en trygg plats.

Bomben under bordet. Resterna av den bunker där mordförsöket ägde rum.

Den 20 juli bröts dock stillheten. Hitler hade nyligen återkommit från en semesterresa till Berghof och Wolfsschanze hade förstärkts till en kostnad av 35 miljoner riksmark. Trots en ofantlig säkerhet, genomfördes ett mordförsök mot Hitler av en sammansvärjning av höga militärer. De hoppades på en chans till fred om Hitler försvann ur bilden.

Minnessten framför platsen för mordförsöket.

Mordförsöket misslyckades trots noggrann planering. Det rättsliga efterspelet blev omfattande. Tusentals arresterades och vissa dömdes till döden. Den högt dekorerade fältmarskalken Erwin Rommel tvingades till självmord.

Om Rommel ens var involverad i sammansvärjningen vet man ännu inte idag.

Närstående till Adolf Hitler säger att han blev förändrad efter mordförsöket. Vittnen säger att han på en kort tid verkat bli mycket äldre och svagare.

Ett nytt orosmoln på himlen hade också uppenbarat sig. Man visste att de allierade bedrev flygspaning över Wolfsschanze och ett bombanfall kunde ske när som helst. När säkerheten inte längre kunde garanteras, lämnade Hitler högkvarteret i Ostpreussen i november 1944.

En tidigare swimmingpool

I oktober 1944 var den sovjetiska motoffensiven mot Tyskland endast 1,5 mil från Varglyan. Troligen visste Sovjet inte hur nära de stod maktens tidigare boning.

Duschrum.

I samband med detta gavs order om att hela Wolfsschanze skulle sprängas. Detta försökte man i januari 1945, men de enorma mängderna armerad betong förvreds mest.

Man räknar med att varje bunker hade krävt 8000 ton TNT för att förstöras helt. Några sådana mängder fanns inte tillgängliga i krigets slutskede.

27 januari 1945 beträdde Röda armén med stor försiktighet den övergivna platsen. Det skulle dock ta hela 10 år, att rensa bort de 54.000 landminor som var nedgrävda runt om högkvarteret.

Idag är området relativt intakt, ungefär som det lämnades efter kriget. Polens kommunistiska regim brydde sin inte om platsen, utan lät den bara stå.

Det är därför enkelt att besöka Polen och Wolfsschanze, se var Hitler teoretiskt borde ha dödats och uppleva den dramatiska historien på riktigt nära håll – i originalskick.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here