DELA

En byggnad utanför Bollnäs där ryktena länge frodats. Fanns Norrfly mentalsjukhus?

Historier berättas om paranormala upplevelser och att byggnaden har varit ett mentalsjukhus.  Här kommer historien om Norrfly med unika bilder.

På väg mot den mytomspunna platsen.

Vi har nyligen passerat Bollnäs och kan nu skymta sällskapen som flanerar på golfbanan och njuter av solen. Det betyder att vi kommit rätt!

Tidigare sällskapsrummet

På en kulle finner vi det mytomspunna ståtliga huset i sin vackra stenkonstruktion som har stått här sedan 1907. I början av sekelskiftet byggdes många byggnader som skulle tjänstgöra som sanatorium, alltså vårdboende för i första hand tuberkulospatienter.

Ta ett avkopplande bad på Norrfly SPA.

Tuberkulos var fram till penicillinets intåg något som drabbade många, och vistelse i rätt klimat ansågs viktigt för tillfrisknandet. Dessa sanatorium byggdes vid samma tid i hela Europa, och precis som detta står många övergivna.

Ålderdomshem

I takt med att tuberkulosen kunde botas minskade behovet av antal vårdplatser och Norrfly konverterades till äldreboende med förbehåll för källarplanet. Norrfly byggdes med hänsyn till tuberkulospatienter, så den geografiska placeringen var inte helt optimal för att bedriva ett ålderdomshem. Det är troligen anledningen till att verksamheten avvecklades i mitten av 1950-talet, och huset har därefter förfallit.

Fallet Oskar Boman

Som tidigare nämnt så inhystes två celler i källaren för psykiskt sjuka. I en av dessa satt en man vid namn Oskar Boman från oktober 1916 till februari 1937 – en tid på över tjugo år.

God natt.

Oskars uppväxt var till synes normal. Han föddes 16 maj 1892 i Trönö. År 1914 mönstrade han, och inom det militära märktes heller inga avvikelser i hans beteende. När han däremot var klar med sin militärtjänstgöring och återvände hem var han enligt hans anhöriga inte sig lik.

Hans tvillingbror Valdemar, hade en teori om att olycklig kärlek var anledning till Oskars psykiska ohälsa. Situationen i barndomshemmet blev ohållbar, och i kyrkoboken kan man läsa att han hämtades i hemmet i oktober 1916 och fördes till Norrfly ålderdomshem, eller för att citera kyrkoböckerna; ”intagen på Söderhamns upptagningsområde för sinnessjuka”.  Oskar var 24 år gammal då hans permanenta hem blev Norrfly.

Om det är kallt inne kan man alltid försöka isolera med tidningspapper.

Under de tjugo år Oskar satt inspärrad fick han oregelbundna besök av sina syskon. De beskriver att Oskar under varje besök satt på en stol utan att säga något. Huvudet var alltid nerböjt. Någon dokumentation om Oskars förehavanden under tiden han var inskriven finns inte, men av okänd anledning dog Oskar Boman den 3:e februari 1937.

Är det den olyckliga och labila Oskar som ännu hemsöker Norrfly? Sörjer han för sin egna förlorade ungdom?

Framtiden för Norrfly

Norrfly fick 2012 nya ägare med stora planer för byggnaden. Läget är numera bra, tack vare golfbanan med arton hål som närmsta granne. I byggnaden tänker man erbjuda mat och logi. Så dessvärre går det inte längre att besöka Norrfly som objuden.