DELA

I forna Östpreussen är spåren av andra världskriget ständigt närvarande runt om i skogarna. Mygg, fästingar och lusflugor vaktar numera platsen där Himmlers bunker låg, men det hindrade inte från att söka rätt och dokumentera kvarlevorna.

Som vanligt, exklusivt på Europa idag.

Groparna i marken är inte naturliga
Groparna i marken är inte naturliga

Denna gång gäller det att hålla koll på var man sätter fötterna. Minfält och taggtråd täckte större delen av detta område i den vildvuxna bladskogen fram till 1945. Har man lokaliserat alla minor? Ingen aning, men försöker hålla mig till det som åtminstone skulle kunna likna en stig.

Hochwald-2

Under en sträcka går jag faktiskt på något som ser ut att ha varit en betydelsefull väg. På sidan är gamla stenar med inristade nummer resta. Med största sannolikhet var det längst denna väg ledaren för det fruktade SS, Heinrich Himmler färdades i sin limousine till sitt högkvarter.

Vad betyder denna?
Vad betyder denna?

När jag vandrar längst vägen syns groparna efter skyttevärn tydligt, skogen är nästan som en schweizerost. Runt 100 SS-soldater vaktade dygnet runt området och de många bunkrarna.

Hochwald-4

Bunkrarna här är byggda under 1941 i samband med anfallet mot Ryssland, operation Barbarossa.

Högkvarteret fick namnet Hochwald som kommer från att skogen ligger i en sluttning. Ganska snabbt började man dock kalla det för Schwarzschanze. Schwarzschanze kan översättas till ungefär ”svartskansen” och berodde på att SS-soldaterna här tjänstgjorde i sin helsvarta paraduniform.

Här inser jag att jag är rätt
Här inser jag att jag är rätt

Jag har lämnat vägen, går och klättrar om vart annat genom skogen. Jag har koordinater, men fortfarande ser jag bara skog och lämningar från försvarsställningar.

Till sist, blickar över ett fält, och ser en stenhög som ser skum ut (bilden ovan). Går ditåt. Platsen är funnen och nu ska bunkrarna utforskas.

Hochwald-6

Jag måste ha gått i cirklar. Är fortfarande bara 1,5 km från där jag parkerade bilen. Här skulle man kunna spendera en hel dag. Tänk vilka historiska objekt det kanske finns under marken och säkerligen en del raserade underjordiska gångar.

Hochwald-7

Hochwald var bara aktivt under cirka 4 år. Precis som med Adolf Hitlers högkvarter ”Varglyan”, så försökte man brådskande spränga byggnaderna i samband med Röda arméns snabba avancemang.

Hochwald-8

Himmler använde sig av flera högkvarter under andra världskriget. Hochwald är det bäst bevarade.

Inifrån Himmlers bunker

Att ta sig in i huvudbunkern, det vill säga Himmlers bunker var inga problem med en ficklampa. Nedan ser vi bland annat samlingslokalen.

Hochwald-9

Hochwald-10

Hochwald-11Hochwald-12

Himmlers bunker från utsidan

Hochwald-13Hochwald-14

Hochwald-15
Än en gång, kolla var du sätter fötterna!

Se även filmen från sökandet