DELA

I den djupa skogen, lång från närmsta hus, förekom det febril verksamhet under Sovjet och DDR:s existens. Här förvarades sovjetiska kärnvapen, redo att avfyras när som helst.

GSSD Neuthymen var bara en av alla sovjetiska baser i området Fürstenberg/Havel norr om Berlin. Här levde och bodde tusentals sovjeter på ockuperad mark, och bevakade varje steg som västmakterna gjorde.

Troligtvis hade ortsbefolkningen i Fürstenberg, som är närmsta stad, ingen aning om vad som föregick en mil öster ut i skogen. Och de skulle nog inte sovit gott om det visste att kärnvapen var redo dygnet runt att avfyras.

Neuthymen

I husen vi ser skymta mellan träden var den 72:e ingenjörsbrigaden tillsammans med anhöriga stationerade från december 1958. När Kuba-krisen inleddes var motivet med att avfyra kärnvapen (R-5M) härifrån att slå ut mål i England, olika amerikanska militära flygfält och viktiga hamnar vid Atlantkusten.

Kärnvapnen flyttas

När spänningarna mellan öst och väst släppte, monterades kärnvapenanläggningen ner, och flyttades till Kaliningrad (nuvarande Ryssland.

Anledningen till detta berodde på den ballistiska utvecklingen som skett, vilket gjort att räckvidden på missiler ökat avsevärt. I den ryska enklaven Kaliningrad ansågs kärnvapnen vara bättre skyddade.

Kärnvapnen fraktades från Neuthymen under augusti och september 1959.

Fram till 1994 fortsatte dock den militära aktiviteten oförändrat, med stridsvagnsförband förlagda. Det var också för detta syfte basen byggdes.

Vad kommer hända med Neuthymen?

Just nu ingenting verkar det som. Man har börjat att riva andra före detta sovjetiska baser, men det är ett arbete som kommer ta många år. Marken är full av gammal ammunition och gifter. Dessutom, mängder av byggnader i betong. Man räknar att 3% av DDR:s landyta användes av sovjetiska militären.