DELA

Mitt i Moldaviens huvudstad Chişinău, står en av stadens högsta byggnader, ett övergivet hotell. Det är skelettet av det tidigare pampiga hotellet ”Hotel National”, där 15 våningar och en källare står idag helt öde – till de hemlösas glädje.

Hotel national-2

När Sovjet fallit blev Hotel National det hotellet som de första turisterna i Moldavien inkvarterades på. Få trodde då att detta skulle bli Moldaviens största ruin. Ett förfall som började 2006.

Tanken som med så mycket annat i de forna kommunistländerna var att hotellet skulle privatiseras och sedan renoveras.

Rättsväsendet har inte klarlagt, vad som sedan egentligen hände, men de nya ägarna fick en värdefull tomt mitt i huvudstaden. Någon totalrenovering som man utlovat vid köpet skedde inte alls. Istället transformerades byggnaden till att husera hemlösa, vilket skapat en klagostorm från de boende i grannhusen.

Från vänster: Valreklam för kommunistpartiet, i mitten Hotel National och till höger segermonument för andra världskriget
Från vänster: Valreklam för kommunistpartiet, i mitten Hotel National och till höger segermonument för andra världskriget

Ingen ville längre bo på det nedgångna gigantiska hotellet. Själva byggnaden byggdes 1978 och gick under det inofficiella namnet ”Hotel intourist”.

Att allt detta skulle bli en korruption- och rättsskandal utan dess like var kanske förutbestämt. Så lär det fortsätta ett tag till. Senaste budet var att hotellet skulle jämnas med marken för att sedan bygga lyxlägenheter på tomten. Kommunistpartiet, som fortfarande är Moldaviens största parti, skulle ha förtur till lägenheterna.

Hotel national-4

Varför inget har skett är oklart. Sedan ett år tillbaka har det gamla hotellet bevakning dygnet runt, vilket gör det svårt för mig som oinbjuden att ta annat en exteriöra bilder. Åtminstone denna gång…