DELA

Tjernobyl är inte känt för omfattande fritidsaktiviteter, men både turister och lokala arbetare gillar att mata enorma fiskar från en gammal järnvägsbro vid kärnkraftverket.

I kyldammarna runt kärnkraftsreaktorerna lever mal- och karpfiskar utan någon naturlig fiende. Människor undviker helst att fiska upp dem, eftersom man inte vet om någon fisk fått i sig radioaktiva material. mata-fisk-i-tjernobyl-2

Med tiden har dessa fiskar blivit en turistattraktion. Det är stora mängder bröd som kastas till malen som har tid till att växa rejält. De kan nämligen bli upp till 50 år gamla.

Fiskarna är således inte muterade på grund av någon radioaktiv strålning som viss sensationsmedia kan påstå, utan de lever ett ganska bekvämt och ofarligt liv.

Malarna äter allt som passar i deras mun – levande eller dött. Utöver turisternas idoga brödkastande så finns det gott om övrig föda också.

För att döda myten ytterligare gällande monsterfiskar, så finns inget samband mellan mutation och abnorm tillväxt. Det har varken visat sig på människor eller djur som utsatts för stark radioaktiv strålning.