DELA

I Tjernobyl är utbudet av hotell inte så omfattande, men nu öppnar ett första hostel i Tjernobyl som möjliggör att fler får chansen att övernatta i den stängda zonen. I början av juni slogs portarna upp i boendet som hittills anses vara det mest komfortabla i området. Detta är tre alternativ på boenden i Tjernobyl.

Det är ingen nyhet att kunna övernatta i området kring kärnkraftverket Tjernobyl. Två hotell, eller boende kanske är ett bättre ord, har varit etablerade länge.

Monument vid infarten till Tjernobyl över de brandmän som var först på plats vid kärnkraftverket.

Hotel Pripyat

Det ena är ”Hotel Pripyat”. Det är ett enkelt boende mitt i Tjernobyl på gatan Pulupanova. Som gäst får du strykta lakan, en tvål och en handduk. Boendet garanterar inte varmvatten. Rummen på boendet har tre eller fyra sängar, vilket betyder att du inte ska vara känslig för att övernatta med främlingar.

Hotel Desiatka

Även ”Hotel Desiatka” är beläget i mitten av Tjernobyl. Hotellet renoverades 2014 och är mycket fräscht. ”Hotel Desiatka” är det enda ställe jag personligen bott på i zonen och tyckte det var helt acceptabelt.

Exempel på tvåbäddsrum.

Rummen är två eller fyrbäddsrum. Delat badrum gäller. Gångavstånd till några monument över katastrofen. Ganska lyhört, med skällande hundar nattetid.

Utsikt från rummen.

Det finns en liten bar i kantinen som öppnar vid 20.00 har ungefär samma priser som affären i Tjernobyl.

Middag.

Maten består mest av vattnig köttsoppa, men måltiderna kombineras med bröd och sallad. Vissa dagar serveras panerad fisk.

Fritt WiFi finns att tillgå.

Nytt hostel – Namn okänt

Det starkaste argumentet i marknadsföringen av detta nya hostel är möjligheten till enkelrum. Det finns 42 rum som totalt kan ha 100 gäster åt gången. Rummen har också duschar och gratis WiFi.

Det verkar drivas i offentlig regi, eftersom den första presentationen gavs av den ”statliga administratören” Svetlana Grishchenko. De första gästerna kommer från USA, Nya Zeeland och Danmark.

Bo utanför zonen

För den som vill ha högre standard på boendet finns cirka 8 hotell/hostels/stugbyar inom 5-6 mils radie från Tjernobyl.