DELA

Köra bil i Europa kan ibland vara en utmaning. Mer trafik och högre tempo. I Tyskland, Österrike, Tjeckien och Ungern finns ett ord du måste ha koll på. Annars kan det bli dyrt.

När det inträffat en olycka blir det snabbt långa köer. I Sverige är du skyldig att släppa förbi utryckningsfunktion, och det samma gäller i ovan nämnda länder. Uttrycket ”Rettungsgasse” (räddningsgata), har blivit synonymt med att skapa utrymme genom att antingen hålla till höger eller vänster på motorvägen.

Överbelastade vägar innebär att tyska polisen satsar på att se till att regeln efterlevs. Under en utryckning på Autobahn, är det inte omöjligt att en högtalare på utryckningsfordonet använts för att beordra fri väg, även med kommentarer som gäller specifika bilar. När du ser blåljus och hör ordet ”Rettungsgasse” vet du således vad det gäller – Kör åt sidan.

För den som inte lämnar räddningsväg kan det sluta med böter. Österrike toppar beloppet på bötesstraffet som kan bli så högt som 20.000 svenska kronor.

För den i Tyskland som parkerar så att räddningsfordon inte kan komma förbi, väntar en bot på 35 euro och sannolikt bogseras bilen bort.

Nedan är ett exempel på hur en dålig Rettungsgasse kan se ut inifrån en polisbil.

Vill du läsa mer om att köra bil i Europa eller på Autobahn? Klicka här.