DELA

AMC Pacer är ansedd som en av 1970-talets fulaste bilar. Trots detta var modellen nyskapande när den introducerades. Idag är den eftertraktad i samlarkretsar. Europa idag sprang på en AMC Pacer under utforskandet av en övergivet snickeri.

AMC Pacer fick stor uppmärksamhet vid lanseringen 1975. Det var en funktionell småbil utan att för den skull ge avkall på motorkapacitet. Året efter lanseringen, såldes nästan 120.000 nya Pacer.

AMC Pacer-24
Instruktionsbok i förhållandevis gott skick

Efter rekordåret började försäljningen dala. AMC lanserade en kombimodell och olika tillbehörspaket. Motorn var en V6:a som drog runt en liter bensin per mil. Det hindrade inte Pizza Hut i USA att använda Pacern som utkörningsbil.

AMC Pacer-12
Besiktningsprotokoll från 1987 (med anmärkning)

Hade inte Pacern designats som den gjorde, hade den nog fallit i glömska. Hela 37% av karossen på en AMC Pacer sedan består av glas. Detta har gett upphov till en mängd öknamn som till exempel hamstermobil, Moonbuggy och ägg på hjul.

En detalj som förstärker bilens fulhet är att passagerardörren är märkbart längre en förardörren. Det är för att man lättare ska kunna gå in i baksättet.

Pacer tillverkades bara i fem år. Tur är kanske det. En sökning på dess namn resulterar i olika topplistor över världens fulaste bilar…

AMC Pacer-33