DELA

Att köra bil i Italien har ett oförtjänt dåligt rykte. Det innebär normalt inga större problem bara man känner till lite grundinformation. Räkna med något mer hektisk trafik och impulsivt trafikbeteende, men på det stora hela så är det inget du borde avstå att göra.

Vägar

Beroende på var i Italien du kör finns det så klart skillnader. Vägarna i norra Italien är bra mycket bättre än vad vi är vana vid i Sverige. I södra Italien är de oftast sämre skötta och skarpa kurvor förekommer konstant.

Vägavgifter i Italien

Italien har många avgiftsbelagda motorvägar. Dessa är i toppskick och ofta trefiliga. När man kör av motorvägen betalar man för den sträcka som körts. Det kostar cirka 10 kr per mil. Betalning sker med kort eller kontanter.

Miljözoner

Precis som Tyskland har Italien miljözoner för trafiken. Du behöver dock ingen dekal på vindrutan. Istället är det skyltar som gäller att titta efter.

”Zona Traffico Limitato” finns i många städers centrum. Kör du förbi den skylten, fotograferas bilen och ett bötesbelopp skickas hem med posten.

Hastighetsgränser

För bilar gäller 90 km/h på landsväg. Motorväg 130 km/h och i tätort 50 km/h.

Bränsle

Drivmedel finns tillgängligt näst intill överallt. De heter samma som i Sverige förutom diesel som heter ”gasolio”. Drivmedelspriserna är något högre än i Sverige.

Mobiltelefon i bil

Handhållen användning av mobiltelefon är förbjudet. Handsfree är tillåtet.

Promillegräns Italien

Promillegränsen i Italien är 0,5.

Övrigt

Uppstår problem kan man ringa italienska statens assistanstelefon för turister, Easy Italia. Där svarar engelskspråkig personal. Telefonnummer: +39 039 039 039.