DELA

Danmark är med Öresundsbron närmare än någonsin, men är det någon skillnad på att köra bil i Danmark? Låt oss undersöka detta.

Multifunktionella fartkameror

I Sverige är fartkameror något som alla med körkort känner till, men i Danmark har man tagit dess funktion ett steg längre. De danska kamerorna registrerar nämligen inte bara fart, utan också eventuell användning av mobiltelefon (som är förbjudet) och användning av bälte. Handsfree till mobiltelefon är tillåtet.

Böter

Polisen har rätt att inkassera böter för trafikbrott på plats. Om man blir fångad i fartkamera skickas böterna till den som är ägare av bilen.

Promillegräns i Danmark

I Danmark är promillegränsen 0,5.

Hastighetsgränser

Motorväg upp till 130km/h. På landsväg vanligen 90km/h (mot 70km/h i Sverige). I tätort gäller 50km/h, men i Köpenhamn är hastighetsgränsen på många gator sänkt till 40 km/h.

Drivmedel

Bensin finns i oktantalen 92, 95 och 98 och diesel. Ibland finns det bensin med hög etanolhalt som går under namnet Biobenzin eller Bio95.

Billigare bensin i Danmark

I Danmark är faktiskt bensin billigare än i Sverige, men övriga kostnader förenat med bilägande är avsevärt högre.

Vad som imponerar är att någon priskartell inte existerar som hos svenska bensinbolag. Priset kan skilja så mycket som 2 kronor per liter, så det lönar sig att jämföra olika bensinstationer. Att tanka vid motorvägar är generellt sätt dyrast. Undersökningar har visat att det är billigast att tanka tidigt på vardagsmorgnar.

Vägavgifter

Finns på två platser; Öresundsbron samt bron över Stora Bält. I övrigt inga betalvägar.

Ord på danska som förekommer i trafiken

Ensrettet = enkelriktat
Vejbane = körfält
Anhaenger = släp
Autocamper = husbil
Campingvogn = husvagn
Fletning = tillämpa blixlåsprincipen när två körfält förenas
Rundkörsel = cirkulationsplats, rondell
Husk = kom i håg
Bump = vägbula