DELA

Numera är det svårare att undkomma fortkörningsböter utanför Sverige. Den som fastnar i en fartkamera i Tyskland, kan med lite otur få ett brev hem efter några veckor. Så här hanterar du dem.

Gömda fartkameror

Tyskland är rätt duktiga på att gömma sina fartkameror.

Rätt som det är blixtrar det till ett rödaktigt ljus. Fartkamerorna sitter ofta i byar, vid vägbyggen eller på kurviga allévägar och kan se olika ut.

Brev hem till Sverige

När en fortkörning med ditt fordon registrerats i Tyskland får du ett brev på tyska. Ibland bifogas en sammanfattning på engelska. Delstaten Thüringen försöker ett steg längre och skickar ett brev som ser ut att vara översatt till svenska med Googles översättningstjänst eller liknande.

Är du oskyldig?

Om du vet att du kört för fort behöver du inte vidta några åtgärder mer än att vänta på nästa brev. Har någon annan kört din bil, anger du dennes kontaktuppgifter och returnerar brevet. Om du anser sig oskyldig eller om du tycker att det finns förmildrande omständigheter, kan du också nämna det i brevet. Dock brukar det inte vara värt den tid det tar, eftersom tyska trafikböter är så låga (vanligtvis i spannet mellan 30-50 euro).

Ditt körkort kan bli indraget

Efter några veckor skickas ett nytt brev med beslut om bötesföreläggande samt ett inbetalningskort. Ibland kommer inbetalningskortet redan med första brevet. Om man kört över 30km/h för fort kan det också informeras om att körkortet är indraget en viss tid. Detta gäller bara i Tyskland. I Sverige är det alltså tillåtet att fortsätta att köra.

Den som beter sig riktigt dåligt i trafiken, kan i sällsynta fall rapporteras till Transportstyrelsen i Sverige för vidare åtgärd. Det gäller grova brott som rattfylleri och olyckstillbud.