DELA

Aeroseum i Säve erbjuder dig tillgång till det tidigare topphemliga bergrummet. Här överlever du ett kärnvapenanfall och får samtidigt se stora delar av den militära flyghistorien.

Byggt 1955 med en yta av 22.000 kvadratmeter, med maskerad ingång i berget ligger denna imponerande berghangar som tillhörde Göta Flygflottilj (F9).

Aeroseum-1

Berget, brett så att flygplan utan svårighet kan bogseras in, håller en konstant temperatur på 18 grader. Efter att ha passerat den stora porten leder en krökt nerförsbacke ner mot hjärtat av hangaren.

Aeroseum-2

Varför en böjd vinkel på vägen ner i berget? Det är lättare ur försvarssynpunkt. Skulle fiender ta sig in, så finns det ändå möjligheter att driva ett effektivt försvar av berghangaren med en kurva.

Aeroseum-3

Aeroseum roar inte bara gamla officersgubbar. Aeroseum drivs av en förening och visionen är att alla åldrar ska finna platsen intressant.

Det finns flera simulatorer, olika aktiviteter för barn, inklusive barnkalas. Även om man inte är så intresserad av just flygets historia, så erbjuder ändå anläggningen en skildring av hur livet i underjorden kunde te sig.

Aeroseum-4

När berghangaren var i drift, kunde värnpliktiga och officerare få upp ett fulltankat stridsflygplan i luften på 15 minuter. Imponerande!

Aeroseum-5
Vändplatta för flygplan

Utöver utställningar finns även en verkstad där det pågår flera renoveringsprojekt av flygplan.

Aeroseum-6
Verkstad

För en vuxen kostar inträdet 100 kronor. Adressen hit är Säve depå, Holmvägen 100.

Aeroseum-7

Officiell sida – Aeroseum