DELA

Detta är del 3 i serien ”Jobba i Danmark, bo i Sverige”. Varje del behandlar ett specifikt ämne du som ska börja jobba i Danmark kan ha nytta av. I denna del avhandlas de olikheter som finns på en dansk arbetsplats.

Mat ingår på jobbet

I Danmark kan du räkna med att det ingår mat på arbetsplatsen. Det är något som de danska facken förhandlat fram, och för denna service dras strax över 300 danska kronor direkt på lönen direkt.

Det är oftast bra mat som kommer från någon närliggande restaurang. Jobbar du utanför kontorstid kan det dock vara så att man får ta frysrätter istället.

Öl på jobbet

Den största skillnaden mot Sverige är den liberala hållningen till att dricka öl på arbetstid. Att en lastbil från till exempel Tuborg kommer varje vecka och fyller på med öl är inget ovanligt på en större arbetsplats. Det är helt okej att ta några flaskor öl om man arbetade kväll. Dessutom förväntar sig ofta chefen att alla anställda skulle delta på ”fredagsbajer”.

Fredagsbajer förekommer på de flesta danska arbetsplatser, och går helt enkelt ut på att man dricker en öl i matsalen innan alla går hem på ledighet. En fredagsöl betald av jobbet så att säga.

Dansk chef kontra svensk chef

Relationen med chefen skiljer sig mer mellan Danmark och Sverige än vad man kan förvänta sig. Strikt kommunikation till chefen, och helst ska allt filtreras via mellanchefer. Den kompisanda som kan finnas på svenska arbetsplatser är ovanlig i Danmark.

I Danmark är chefens ansvar att leda de anställda och inte vara kompis med dem.

Sjukskrivning – ingen karensdag

I Danmark har man ingen karensdag vid sjukskrivning, utan du har full lön från första dagen. Däremot kan arbetsgivaren kräva ett sjukintyg från dag tre. Har man en god relation med chefen upplever jag att det är sällan ett intyg behövs så snabbt.

Kortare arbetsvecka än i Sverige

I Danmark är en arbetsvecka 37 timmar, vilket på pappret är 3 timmar kortare än i Sverige. För de som arbetar kontorstider brukar det innebära att man arbetar 08:30-16:00 och även slutar tidigare på fredagen.

Egentligen blir arbetsveckan 39,5 timmar om man räknar med luncherna som obetalda. En halvtimme lunch brukar vara standard. I Sverige passar många på att springa ärenden på lunchtimmen, men det kan vara en vana man får sluta med hos en dansk arbetsgivare.

Danska kollegor

Vissa kan ha svårt att förstå vad du säger och ber dig upprepa samma sak på engelska, men överlag går det bra. Talar du en dialekt som inte är skånska, gör en del tummen upp och säger att det är lättare att förstå.

Till en början är många avvaktande, men senare uppstår en gemytlig stämning. På en dansk arbetsplats kan det mesta diskuteras utan att det blir obekväm stämning.

Läs de tidigare delarna i serien

Del 2: Jobba i Danmark, bo i Sverige – Förberedelser

Del 1: Jobba i Danmark, bo i Sverige – hitta boende