DELA

Detta är del 2 i serien ”Jobba i Danmark, bo i Sverige”. Varje del behandlar ett specifikt ämne du som ska börja jobba i Danmark kan ha nytta av. I denna del avhandlas de förberedelser som behövs för att få börja arbeta på en dansk arbetsplats.

Pendling med kollektivtrafik till Danmark

Det första en Danmarksarbetande svensk måste göra – Skaffa ett Öresundskort (som numera heter Jojo Period Öresund). Öresundskortet är ett månadskort som berättigar till resor inom Öresundsregionen med alla tillgängliga kollektivtrafikmedel.

Kortet kostar runt 2000 kronor per månad, men det tjänas snabbt in via skattelättnaden som personer boendes i Sverige, men jobbar i Köpenhamn har.

Kortet (som alltid måste vara tillsammans med laddningskvittot) kan man åka hur mycket som helst med inom de zoner man valt.

Jobba i Danmark tågstationen
Köpenhamns centralstation: Börjar du jobba i Danmark, kommer du gå här mååååånga gånger

Det går även att pendla med bil. Då behöver man skaffa något som kallas ”brobizz”, som halverar priset för en resa med personbil över Öresundsbron. Priset blir då 194 kronor per resa, samt en årsavgift på 350 kronor.

För att motivera detta pris krävs det nästan att man kan samåka med några.

Ordna danskt skattebevis

Nästa projekt är att besöka den danska skattemyndighetens kontor i Köpenhamn. Där får man ett danskt personnummer som är grundförutsättningen för att arbeta och betala skatt i Danmark. Under besöket där träffar man en handläggare, som matar in uppgifter om arbetsgivare, adress och så vidare för att utifrån det bedöma vilken skattetabell som gäller. Detta besked skickas hem med post.

När du fått ditt skattebevis lämnar du in den till löneavdelningen där du arbetar, så sköter sig resten av sig självt.

Vad som mer behövs är ett danskt bankkonto att få lönen utbetald till. De svenska bankerna har filialer i Köpenhamn, och Swedbank vid Örestad är enkelt att besöka för att öppna ett konto.

Det är inga konstigheter. Man får inloggningsuppgifter för att enkelt kunna föra över lönen till svenskt bankonto varje månad. För att föra över pengar från utländska bankkonto behöver du generera ett IBAN-nummer. Detta gör du inne i din svenska Internetbank.

Relevanta länkar:

Swedbank Danmark

Skånetrafiken

Skattemyndigheten i Danmark

Öresundsbrons bropass

Har du missat del 1 i serien Jobba i Danmark, bo i Sverige kan du läsa den HÄR.