DELA

Detta är del 1 i serien ”Jobba i Danmark, bo i Sverige”. Varje del behandlar ett specifikt ämne som du som ska börja jobba i Danmark kan ha nytta av.

Att arbeta i Köpenhamn blev mer trendigt än någonsin under 2000-talet. Svenskar lockades med högre löner, kortare veckor, skattelättnader och lunch på arbetsplatsen.

Hur många av dessa löften infrias? Det är ett stort steg att flytta till Malmö för att påbörja en anställning i Köpenhamn.

Anställningsintervju i Köpenhamn

S-tog är den danska motsvarigheten till pendeltåg
S-tog är den danska motsvarigheten till pendeltåg

Den danska arbetsmarknaden svämmar nästan över av jobb, och här finns chansen även om det kräver vissa uppoffringar.

En smidig variant, är att ta morgonflyget till Kastrup, gå på intervjun, för att sedan sätta sig på flyget tillbaka under eftermiddagen.

Det förutsätter förstås att man har ett litet startkapital och har ganska nära till en flygplats som trafikerar Köpenhamn.

Det går även direkttåg till Köpenhamn.

Det är en chansning. 2000 kronor kan flygbiljetter kosta, men skulle det leda till ett bra jobb, så var den investeringen bara en droppe i havet.

Hitta boende i Malmö

Det svåraste är att hitta ett boende. Det måste man vara förberedd på. Någon egen lägenhet kort tid är det inte inte tal om, men som inneboende hos någon är inte omöjligt.

Här har du som bostadssökande ett tidsödande jobb; svara på annonser och ringa telefonsamtal. Det kan gå trögt. Du kommer säkert få flera svar, men troligen vill de träffa dig först. Det är inget konstigt med det. Det handlar ju om att dela sin allra heligaste plats med för dem, en okänd person.

Haken är den om man bor långt bort, att det blir en stor risk att träffa lägenhetsinnehavaren om du ändå inte får rummet. Ett utgift som man kan ha roligare för.

Det går att skaffa ett rum enbart med kontakt över telefon och Internet. Börja med att avverka studentsajterna.

Malmö siluett
Malmö tonar upp sig

Läs vidare: Del 2: Jobba i Danmark, bo i Sverige – Förberedelser