DELA

Moldavien är knappast känt för några shoppingupplevelser. Mycket handlas lokalt och mellan privatpersoner. Här är några exempel.

Moldavien har ett fåtal köpcentrum, främst i huvudstaden Chisinau. Det är inte en köpstark befolkning. Istället är marknadsplatser det som dominerar, eller helt enkelt att handla av någon på gatan.

Äldre dam säljer grönsaker i centrala Chisinau.

Dessa marknader finns i var och varannan större ort. I huvudstaden ligger den största, Piaţa Centrală och här hittar man också det största utbudet.

I Östeuropa köper man det mesta på marknader. Framför allt färska livsmedel, som både är billigare och godare än i matbutiker. Blommor, kläder, leksaker och verktyg är andra exempel på lättsålda produkter.

Malldova.

Malldova” är det största köpcentrumet i Chisinau. Det håller en västlig standard, med det vanliga globala utbudet. Ganska trist om man vill uppleva något, men om man ska handla något fort utan att springa på marknader är det smidigt.

Grand Hall och Shopping Mall.

Andra större köpcentrum är Grand Hall och Shopping Mall” som ligger strax väster om centrum.

Att handla när man inte tänkt sig

Längst med de störra vägarna är det nästan trängsel med landsortsbor som försöker sälja något från deras trädgård. De sitter vid små bord och säljer grönsaker, svamp och bär.

I bilköer kan säljare knacka lite diskret på fönstret och erbjuda något.

På restauranger och kaféer händer det att man får något upplagt på bordet. Bilden visar tändare och pennor. Vill du inte köpa något, låt det bara vara och försäljaren kommer efter en stund och plockar bort det igen.