DELA

Många är sugna på att köpa och importera en bil från Tyskland. Hur gör man?

Den tyska bilmarknaden är enorm, priserna är lägre, och bilarna är oftast mycket välskötta. Att köpa bil i Tyskland kan helt klart vara värt ett försök!

Förberedelser

Till att börja med bestämmer du dig för hur mycket pengar du kan spendera. Det gör hela urvalsprocessen mycket enklare då utbudet som tidigare nämnt är enormt.

Har du sämre kunskaper i tyska rekommenderas att du tittar hos de stora bilhandlarna. De ofta har någon engelskspråkig i personalen.

När du hittat en bil att importera

En del av din budget bör du faktiskt avsätta till att bekosta resan för att titta på din tilltänkta bil, annars tar du den största risken som finns i ett bilköp från Tyskland. Bilder kan ju lätt manipuleras och språkförbistringar uppstå.

Hittar du en bil du känner att du vill ha, så är det ofta handpenning du får lägga, för att sedan betala resten när du hämtar bilen på plats. Kontant har de flesta bilhandlare inget emot att få betalt i, men valutan bör vara euro.

Innan du kör hem importbilen

För att köra hem bilen behöver du så kallade export-skyltar. Det är en slags tillfällig registreringsskylt som gäller i två veckor. Med export-skylten inkluderas även en försäkring. Sådan skylt kan ordnas i stadshuset i den stad du köper bilen.

Även bilhandlaren brukar kunna hjälpa dig med det. Att visa upp passet är obligatoriskt. Kostnaden för skylten är för närvarande cirka 1500 kronor.  Därefter är det tur för den svenska byråkratin att ta över, och det kommer vi fram till lite längre ner i texten.

Precis som i Sverige där man kan M-testa begagnade bilar innan köp, finns motsvarande test i Tyskland. Det är en billig garanti mot dolda fel. ADAC och TÜV har testcenter runtom i hela Tyskland.

Vad ska följa med bilen?

Det skiljer sig inte så mycket från ett svenskt bilköp. Du ska få ett registreringsbevis i två delar, servicebok och instruktionsbok, besiktningsprotokoll samt avgasundersökningsprotokoll.

För att registrera bilen i Sverige ska du se till att registreringsbeviset är original.

Hemma i Sverige

När du är hemma i Sverige igen med din nya bil behöver den registreringsbesiktas. För en importerad bil kostar det cirka 1800kr. Glöm inte att teckna en bilförsäkring.

En bra sak att ha i samband med detta är ett intyg från märkesverkstad på hur många nycklar bilen har, samt om dessa eventuellt är omkodade. Ett sådant intyg kan sänka försäkringspremien avsevärt.

Till sist

Det är svårt att beräkna hur lång tid hela processen tar, från att du bestämt dig för att köpa bilen tills du har den hemma med alla papper klara, men en genomsnittlig tid är enligt vana bilimportörer runt två veckor.

Ett sista tips är att kosta på bilen en extra rostskyddsbehandling. Svenska bilar sprutas ofta i hamn en extra gång, och är således bättre skyddade från rostangrepp i Sveriges hårda klimat. Kostnad för detta är några tusen kronor beroende på behandling.

Länkar för bilimport

Mobile – Tysklands största marknadsplats för begagnade bilar