DELA

I Berlin var det länge sedan det var brist på konsumtion. Idag stoltserar staden med flera varuhus som tillhör toppskiktet i Europa. Det finns ett varuhus som sticker ut extra mycket när det handlar om exklusiv shopping i Berlin och det är KaDeWe – Kaufhaus de Westerns.

Här flockas både turister och dagliga konsumenter. En vanlig dag besöks KaDeWe av mellan 40.000-50.000 personer. Det är inte så konstigt eftersom varuhuset till ytan är det näst största i Europa. Bara Harrods i London är större.

Sortiment

KaDeWe har ett extremt välsorterat sortiment. Runt 400.000 artiklar finns inom väggarna och varuhusets paradnummer är delikatessavdelningen som är en våning med 34.000 olika produkter. Många går hit enbart för att titta och drömma.

Bland sortimentet på delikatessavdelning hittar man över 1000 sorters korv, tusentals vinflaskor, 1300 ölsorter och mängder av annat som imponerar på finsmakare.

KaDeWe som symbol

När Tyskland och Berlin var delat i öst och väst, utgjorde KaDeWe den främsta reklamsymbolen för den fria marknaden i väst, och det var hit mängder av östtyskar strömmade natten då Berlinmuren föll.

Arkitektoniskt sett är varuhuset också sevärt. Trots omfattande förödelse under kriget syns inga ombyggnader trots att varuhuset grundades 1905 och hade fem våningar.

Öppettider och adress

KaDeWe:s öppettider är vanliga måndag-lördag, 10.00-20.00. och gatuadressen är Tauentzienstraße 21–24 som är beläget i stort sett i mitten av Berlin. Närmsta tunnelbanestation är linje U2 Bahnhof Wittenbergplatz.