DELA

CentrO, tämligen okänt för de flesta i Sverige. Men CentrO är faktiskt Europas största köp- och upplevelsecentrum. Räknar man ytan med butiker så är det Tysklands största köpcentrum. Följ med på ett besök!

Här framgår det tydligt hur långt stället verkligen är.
Här framgår det tydligt hur långt stället verkligen är.

När CentrO byggdes skulle det inte snålas på något. Utrymmet för butiker blev gigantiskt tillsammans med bland annat upplevelseparken Sea Life slutade bygget på 119.000 kvadratmeter. Utöver det så får även 14.000 bilar plats.

Konstruktionen av CentrO

CentrO är byggt i postmodern stil med inspiration från amerikanska köpcentrum.

Ingång till CentrO från en av "parkerings-noderna".
Ingång till CentrO från en av ”parkerings-noderna”.

Det betyder att det är en stor fördel att färdas med bil till och från. När CentrO byggdes så anlade man in samband en ”egen” autobahn-anslutning för att hantera den stora mängden trafik som skulle bli. Parkeringshusen runt om CentrO fungerar som noder, och förbinds med köpcentrumet genom broar på långsidan. Därför upplevs sällan någon större trängsel.

Parkeringen är gratis. Skyltar märker tydligt ut vad våningsplan och parkeringshus heter så att man hittar tillbaka.

Ta sig till CentrO

Det går också att sig dit med flera spårvagnslinjer och buss. Men var beredd på trängsel. Bredvid CentrO ligger König-Pilsener-Arena med plats för 12.650 besökare.

CentrOButiker och öppettider

Väl inne i CentrO finner vi över 220 butiker. Självklart finns de vanliga butikskedjorna representerade, men många konceptbutiker eller märkesbutiker finns också. Under juletid hålls även en populär julmarknad i anslutning till centret.

Öppettider för köpcentrumet är 10:00-22:00 måndag till lördag. Söndagar vanligtvis stängt förutom 4 gånger per år (enl. tysk lag).

Foodcourtens öppettider är varje veckodag 10:00-22:00 och till 24:00 på fredagar och lördagar.

I foodcourt som heter ”CocaCola Oasen” finns det gott om sittplatser, och all tänkbar mat. Den är Europas andra största med 1.100 platser. Detta överträffas bara av Trafford Centres i Manchester som har 1600 platser.

Foodcourt
Foodcourt

Avslutningsvis kan man nämna att det är inget problem att förbruka en dag på Europas största köpcentrum CentrO. Det handlar inte bara om butiker, utan även mat, bio, teater och så vidare. Sulky till barn finns att låna gratis. Det blir långt att gå.

CentrO är beläget i Oberhausen i Ruhr-området. Därför är det en perfekt avstickare för dig som bilar ner till södra Europa.