DELA

I Prag går det att shoppa billigt i både butiker och på särskilda marknadsplatser. Prags största marknad ligger strax norr om stadskärnan och har allt man kan tänka sig. Holesovicka Trznice är största marknaden i Prag.

Prag-marknad-10204Till Holesovicka Trznice – även ibland kallad ”Gula marknaden” anländer man enklast med tunnelbanans C-linje eller med bil. Det går att parkera inne på marknadsområdet för en billig penning. Betalning sker vid infarten.

Den största marknaden i Prag är beläget i ett gammalt slakthusområde, inte långt från floden Vitava. Alla dagar utom söndagar är marknaden öppen mellan klockan 9-18.

Tidigare var Gula marknaden en välkänd plats för mer ljusskygg verksamhet. Besökte man marknaden runt 2005-2006 så var marknadsborden fulla med olika gatustridsvapen och väggarna täckta av olika märkeskopior på kläder. Värre saker såldes under disk.

År 2007 fick Tjeckien ett ultimatum från EU att stävja handeln med illegala varor på marknader, och nu för tiden är de flesta tjeckiska marknader ganska städade platser.

Holesovicka Trznice
De flesta storlekar på kläder

Det kan fortfarande vara ganska hetsig stämning på marknaden. Försäljarna, som ofta säljer samma saker, försöker överrösta varandra för att fånga kundernas uppmärksamhet. Blir du intresserad av att köpa något, har säljaren en miniräknare som du knappar in vad du är beredd att betala. Sedan fortsätter det, för säljaren kommer skaka på huvudet och se bekymrad ut och sedan skriva in sitt pris troligen är 150% mer än vad du skrev.

Denna teater kan fortsätta ett ganska bra tag. Känns det besvärande eller otäckt, är det bara att gå där ifrån. Kanske ropar försäljaren ett riktigt bra pris efter dig…

Eftersom det är den största marknaden i Prag finns allt man kan tänka sig här. Störst utbud är det av kläder, väskor, skor, elektronik och till viss del färska grönsaker.

Var ligger största marknaden i Prag?