DELA

Att köra över Sankt Gotthardspasset i Schweiz till Italien är inte den snabbaste vägen, men däremot den finaste!

Sankt Gotthard-12
Den sk. ”Djävulsbron”

Sankt Gotthard i Schweiz är en populär destination om sommaren. Tunneln genom passet dras ofta med timslånga köer. Tunnelns mörker kan man istället byta mot Alpernas bedårande vyer, genom att köra över och inte genom Sankt Gotthard.

De som åker genom passet väljer oftast den 17 kilometer långa motorvägstunneln som stod klar 1980. Parallellt löper en järnvägstunnel som öppnades för första gången 1882. Man tror att cirka 200 arbetare dödades i olyckor under bygget.

För att köra över Sankt Gotthard svänger man av motorväg E35 vid Hospental om man kommer norrifrån. Därefter tar serpentinvägarna över som når upp till 2000 meters höjd.

Lago della Piazza
Lago della Piazza

När man kommit upp på passets högplatå, 2106 meter över havet finner man sjön Lago della Piazza. Här är det perfekt för en paus och samtidigt upptäcka det snart 200 år gamla klosterhärbärget. Flera restauranger och hotell finns också att tillgå.

Vidare söderut färdas man på en stenbelagd väg som kallas Tremola-vägen. Den påstås vara en av Europas vackraste vägar och dess historia börjar redan 1832 då den anlades.

Här möter man hårnålskurvor som aldrig tycks ta slut. På den brantaste delen finn 24 stycken mycket skarpa kurvor på rad. Vägen omringas av de 3000 meter höga alptopparna. Mäktigt!

Schweiz är ett dyrt land. Tanka fullt innan du passerar gränsen. Vägavgift för motorvägar går tyvärr inte att slippa undan. Ett märke (vignette) att fästa på rutan som bevis för att man betalt, kostar cirka 400 kronor.