DELA

Vägen över fjället Flatruet är Sveriges högst belägna väg. Flatruetvägen invigdes av dåvarande kungen 1938. Detta är vad du kan se utmed vägen.

Minnessten från den kungliga invigningen
Minnessten från den kungliga invigningen

Ska du åka över Flatruet gäller det att passa in en dag med stabilt väder. Vägen kan snabbt stängas och väderomslag är inte ovanligt.

Beläggningen är grusväg hela vägen, men relativt hårt packat grus gör vägen stadig även vid blöta dagar. Trots att turismen är stor på sommaren, råder ingen trängsel.

Natt på Flatruet
Natt på Flatruet

Där vägen är som högst, går den 975 meter över havet. Det är långt över trädgränsen, men Flatruet klassas ändå som lågfjäll. Med lågfjäll menas fjäll som inte överstiger 1200 meter.

Flatruetvägen är stängd nattetid, så väljer man att övernatta vid vägkanten så är man bortsett från djurlivet, relativt ostörd. Vägen stängs med bommar, så vill du inte vara kvar uppe på fjället så se till att kontrollera aktuella öppettider.

Ingen brist på snö i juli
Ingen brist på snö i juli

Flatruet ligger i Härjedalen och vägen fungerar som förbindelse mellan Funäsdalen och Ljungdalen.

Stopp kan göras vid Mittådalens sameby där det finns gott om hantverk att köpa.

På södra Flatruet ligger Ruändan. Här finns ett av Sveriges största områden med fornlämningar i form av hällmålningar. De utgörs av ett tjugotal bilder som tros vara över 4000 år gamla. Flatruet-3

Fjällvägen är ett bra resmål som är lättillgänglig för majoriteten av Sveriges befolkning. Detta med anledning av dess sydliga läge i Sverige, till skillnad mot mycket av den andra fjällmiljön. Flatruet-6

Över kalfjället är det cirka 4 mil att köra, så det är en mer lättsam tur än vildmarksvägen.