DELA

Lenin var bakom järnridån en av de mest avbildade personerna. De flesta större städer hade en byst eller en staty på mannen som satte igång den blodiga ryska revolutionen. Staden Narva i Estland är inget undantag. Vad pekar Lenin egentligen på?

Officiellt så utsågs Josef Stalin till Vladimir Lenins politiska arvtagare, men mellan dem fanns sedan innan flera allvarliga konflikter. I en orkestrerad samtid skulle arbetarklassens revolutionärer utmålas som enade, och fram till Stalins död på 1950-talet uppfördes hyllningar till Lenin på mängder av offentliga platser.Lenin-32

Den staden som ligger längst österut i nuvarande Europa, Narva, var inget undantag.

1957 uppfördes en klassisk Lenin-staty på Narvas största torg. Skulptören var den kända estländaren Olav Männi, men trots det imponerade inte Sovjet-diktaturens symboler på folket.

Så fort Estland på allvar brutit med Sovjet, vilket var år 1993, flyttades Lenin till ett hörn på den gamla fästningen Hermannsborg vid Narva-floden. Lenin-33

Vad var nu det som som Lenin pekade på?

Lenin pekar mot sin hemstad S:t Petersburg, tidigare Leningrad. Cirka 15 mil är avståendet från Narva till S:t Petersburg.