DELA

Visingsö är inte bara ett sommarparadis. Det är också en historisk plats, vacker natur och ett avkopplande tempo. 

Visingso-2
Vy mot Visingsö hamn

Visingsö är bara 14 km lång, vilket ger korta resor mellan aktiviteterna för otåliga barn. Lägg därtill en bredd på endast 3 km så förstår du. Cykel, bil eller promenad, du väljer! Eller kanske det berömda remmalaget (häst och vagn)?

Färja till Visingsö

Visingso-3
Färjan anländer till hamnen på Visingsö

Det är enkelt att ta sig till Visingsö. Från Gränna går det regelbundet färjor för både människor och bilar. Färjelinjen heter Visingsöleden och en överfart tar cirka 30 minuter. Att ta med cykel är gratis och kostnaden per person är 50 kronor. Sätter man familjen i bilen kostar en tur- och returbiljett 300 kr.

Gränna hamn
Gränna hamn

På sommaren är det bäst att boka bilbiljett via hamnkontoret i Gränna. Betalning sker i kön till färjan och betalkort är det som gäller. Vill man betala med kontanter får man gå in på hamnkontoret.

Väntans tider i Gränna
Väntans tider i Gränna

Att anlända till Visingsö

"Ludde-landet"
”Ludde-landet”

Färjan lägger till i Visingsö hamn. Här finns det största utbudet på ön av restauranger. Det finns också ett lekland för barn som kallas ”Ludde-landet”. Självklart är en turistbyrå inrymd i anslutning till färjans väntrum.

Fika med ostkaka i Rökinge
Fika med ostkaka i Rökinge

I hamnen kan man hyra cyklar eller el-fordon för de som är bekvämare. Det finns också bodar där man kan köpa färsk fisk från Vättern.

Andra sevärdheter på Visingsö

Från hamnen är det egentligen bara att välja om man ska åka norr- eller söderut.

Den vilda södra änden av Visingsö
Den vilda södra änden av Visingsö

Norra Visingsö har stora slätter, vilket gjort den delen av ön till en populär plats för fågelskådare. Här finns också ett fågeltorn för den som vill se extra bra.

I Kumlaby ligger en kyrka med anor från 1400-talet. I denna kyrka får man faktiskt lov att gå upp i kyrktornet, vilket ger en fantastisk utsikt när det är klart väder.Visingso-8

Ekskogen på Visingsö är Sveriges största sammanhängande ekskog. Ekarna planterades för att ge flottan virke, men när de väl vuxit upp hade efterfrågan minskat. 300.000 ekar planterades på statligt initiativ.

Andra sevärdheter du inte bör missa är till exempel Wisingsborgs trädgård, Näs borg, Nostalgimacken BP och kungsladugårdarna.

Mycket historiaVisingso-9

Visingsö var länge i historien en betydelsefull plats, främst för sitt strategiska läge. På ön finns mängder av fornlämningar. Det är allt från gamla borgar till gravar och domarringar.Visingso-10

Precis vid hamnen ligger Visingsborg slottsruin. Visingsborg betraktas som ett av 1600-talets ståtligaste svenska slott. Slottet brann ner 1718, i en brand som ryktas vara anlagd av de närmare 2000 ryska krigsfångar som fanns på ön.Visingso-11

Hur lång tid ska man stanna på Visingsö?Visingso-12

Det beror på. För den som tar med sig bilen över hinner man se det mesta på en dag. Med cykel kan det vara lämpligt att ta in på ett vandrarhem. 2- dagar är lämplig tid att uppleva Visingsö med cykel.

Alla sevärdheter finns markerade på den officiella turistkartan, som finns att ladda ner här.