DELA

Teneriffa kan upplevas som en hektisk semesterö, som på löpande band inackorderar en ström av turister från Europa. Men det finns också en lugnare sida på ön, där Puerto de la Cruz är den största staden.

puerto-de-la-cruz-32Puerto de la Cruz är faktiskt Teneriffas äldsta turistort. I staden med cirka 30.000 invånare blandas vita småhus i kanarisk stil med nutida turisthotell i betong. Den av lava svartfärgade stranden, kompletteras med karga klippor.

En av stadens lavasandstränder
En av stadens lavasandstränder

Under 1970-talet levde staden upp. Tidigare hade fiske varit huvudsysselsättningen, men nu började alltfler arbeta med turism. Det som en gång endast varit en fiskeby, blev helt plötsligt norra Teneriffas ekonomiska motor.puerto-de-la-cruz-35

Efter 20 hektiska år med turismen i fokus stod plötsligt nya hotellkomplex på öns sydöstra sida där solen är mer frekvent.

Vädret i Puerto de la Cruz är högst opålitligt. Oftast är vädret som bäst på morgonen, innan molnen från Atlanten drar in. Den östra sidan däremot, skyddas från hastiga väderomslag av vulkanen Teide.

Hastiga väderomslag är vanligt
Hastiga väderomslag är vanligt

I Puerto de la Cruz samlas livsnjutare framför soldyrkare. Aktiviteterna och badmöjligheterna här är sämre. Istället är arkitekturen och gastronomin rikare. Även naturlivet gynnas av det omväxlande klimatet. På vintern håller sig temperaturen runt 20 grader.

Centrum utgörs av torget Plaza del Charco som har alla ingredienser för att klassificeras som pittoreskt; Smala gränder, lokala restauranger, butiker och palmer i kombination med några hus från 1700-talet.puerto-de-la-cruz-37

Dock är turism numera den huvudsakliga inkomstkällan framför fiske, vilket också märks på det kommersiella utbudet.

En av de större shoppinggatorna - Calle de San Telmo
En av de större shoppinggatorna – Calle de San Telmo

Puerto de la Cruz passar utmärkt för den som vill ha en mer avkopplad semester och inte bara trängas vid poolen. Staden är väldigt kuperad. Trottoarkanter är höga och sneda och bilar parkerar lite varstans, vilket inte skapar någon fördel bland rörelsehindrade. Man garanteras ingen solbränna att visa upp när man kommer hem, men å andra sidan så har Kanarieöarna mer än bara sol och bad att erbjuda.

Trångt och höga trottoarkanter
Trångt och höga trottoarkanter