DELA

Reeperbahn i Hamburg är ett område som i decennier varit känt för sexhandel, droger och nattklubbar. Låt oss reda ut vad som egentligen är sant och vad den som besöker Reeperbahn kan förvänta sig.

Reeperbahn är en ganska lång gata i stadsdelen S:t Pauli (känt för fotbollslaget). Reeperbahn ligger centralt i förhållande till Hamburgs centrum.

Ta sig till Reeperbahn

Beroende på var i Hamburg man utgår från finns det två sätt att färdas till Reeperbahn om man inte går.

Om man befinner sig i Hamburg innerstad är tunnelbanan enklaste färdmedel. Ta linje U3 och hoppa av vid station S:t Pauli. Därefter är det cirka 100 meters promenad till Reeperbahn.

S-bahn linje S1 och S3 stannar mitt på Reeperbahn. Det kan vara relativt trångt på tåg och tunnelbana under helgkvällar.

Det går också bra att anlända med bil. Gatan är 930 meter lång och på sidogatorna finns parkeringsplatser.

Reeperbahns historia

Namnet Reeperbahn härstammar från de reptillverkare som bodde här på 1600-1700-talet. På denna tid låg Reeperbahn utanför Hamburg och därför fanns mycket plats för att spänna upp rep.

Utan att sätta sjömän i dålig dager får man tyvärr tillskriva dem Reeperbahns rykte som en plats mest känd för sexindustri. Hamnstäder har generellt genom historien haft en omfattande sexhandel. Amsterdam är också ett exempel på detta.

I sexhandelns kölvatten växer barer upp som i sin tur genererar droghandel. Så även i Hamburgs fall.

Under 1960- och 70-talet spårade situationen ur mer och mer. Droghandel, prostitution och osäkerhet sköt i höjden, samtidigt som Beatles gjorde sina första trevande konserter på gatan.

Utan Reeperbahn hade Beatles karriär garanterat tagit längre tid. John Lennon sammanfattar det på följande sätt:

”I might have been born in Liverpool – but I grew up in Hamburg”

Reeperbahn idag

Idag är Reeperbahn inte så kaotiskt som på 70-talet. Grundingredienserna med droger och sex finns kvar, men den stora polisstationen (Davidwache) i mitten av gatan ser till att det håller sig under ordnade former.

Vapenförbud

Allt är inte frid och fröjd. Även under de första åren av 2000-talet var Reeperbahn en osäker plats. Trots att koppleri är förbjudet i Tyskland (prostituerade räknas som egna företagare), nystade man ändå upp en härva där kvinnor tvingats in i prostitution.

Fällande domar var ett steg i rätt riktning.

Nästa steg kom 2007, då man införde vapenförbud på Reeperbahn. För en svensk kan det vara svårt att förstå att vad som är lagligt i Tyskland. Prostitution är som tidigare nämnt lagligt och det gäller även lättare vapen på allmän plats.

Med lättare vapen menas knivar, batonger, pepparspray och el-pistoler. Dessa förbjöds alltså på Reeperbahn och är fortfarande förbjudna.

Osäkert?

På Reeperbahn rör sig mängder av människor. På dagen, skiljer sig gatan inte mycket från vilken gata som helst. Det finns Lidl och andra lågprisbutiker.

Det är först när mörkret faller på som Reeperbahn ändrar skepnad. En hel del skumma personer rör sig på gatorna, men tar du inte kontakt med dem låter de dig oftast vara.

De prostituerade är inte påflugna utan håller sig till ”sitt område”. Kom ihåg bara att inte fotografera dem, den kan vålla jobbiga problem om du blir påkommen. Fotografering på Reeperbahn bör överlag undvikas.

Förbudsskyltar för kvinnor och barn till Herbertstrasse
Förbudsskyltar för kvinnor och barn till Herbertstrasse

Den mesta av prostitutionen äger rum på Herbertstrasse och ingången till gatan täcks av ett plank. Gå inte in på den gatan om du har andra ärenden än sex på Reeperbahn. Vid ingången står det också skyltar om att kvinnor och minderåriga ej får beträda området, men det finns inget juridiskt stöd för en sådant förbud.

Strippklubbar och liknande är turistanpassade. Dyrt javisst, men inte farligt på något sätt. Du kommer inte få en saltad nota och några välbyggda herrar som kräver att få följa med dig till bankomaten. Verksamheterna har ögonen på sig.

Fulla tonåringar kan vålla problem, men de är oftast harmlösa. Fylleriet på Reeperbahn har ökat sedan många lågpriskrogar öppnat. De lockar med 99 eurocent i hela baren, vilket attraherarg ungdomar som tar chansen att bli rejält fulla för under 50 kr.

Man ska inte heller glömma att på Reeperbahn finns även mer vanliga nöjen. Teatrar, restauranger och vanliga barer finns det gott om, så alla slags människor rör sig i kvarteret.

Så med ett sunt förnuft kan inte Reeperbahn klassas som en extra farlig plats.

Bordellerna stänger

Under 1980-talet hade Reeperbahn över 1000 registrerade prostituerade. Reeperbahns äldsta bordell, Hotel Luxor, har varit verksam i över 60 år och hade öppet dygnet runt alla dagar i veckan. Den 1 april 2008 stängde den för evigt.

Bordellen Eros var Europas största med sina 6 våningar. Den stängde 1988 som ett resultat av AIDS-skräcken.

Idag är knappt 300 prostituerade verksamma i området.

Inriktningen ändras. Sexhandeln som tidigare dominerade är idag mer undanskymd. Istället frodas sex- och strippklubbar och billiga barer. Även Europas största fetisch-varuhus finns här.

Värt att besöka Reeperbahn?

Reeperbahn kan vara en upplevelse som inte påminner om något i Sverige. En vandring längst med Reeperbahn nattetid kan ge en inblick i en oerhörd dekadens. Samtidigt så huserar flera kända och rumsrena nöjen längst med gatan. Du avgör…