DELA

Beläget 1834 meter över havet ligger Örnnästet. Detta var NSDAP:s 50-årspresent till Adolf Hitler. Se ett fascinerande bygge och fantastisk natur som idag lockar hundratusentals turister.

Det som idag kallas Örnnästet och ligger i de bayerska alperna, har aldrig hetat så. Det är snarare ett kodord som användes av amerikanerna under kriget för att benämna ett av Hitlers privata boningshus.

Det rätta namnet är istället Kehlsteinhaus, efter en del av alptoppen Hoher Göll, som huset är byggt på. Örnnästet låter förstås mer spännande, precis som man kallade Hitlers högkvarter i Norra polen för Varglyan.

Historia

Huset invigdes på Adolf Hitlers 50-årsdag den 20:e april 1939. Bygget hade tagit 13 månader och 12 arbetare hade omkommit under tiden. Att arbeta med bygget var farligt efter som det krävdes mycket sprängningsarbeten, arbete på höga höjder och risk för ras, för att göra toppen av Hoher Göll nåbar på ett komfortabelt sätt.

Kostnaden för att bygga Kehlsteinhaus i dagens penningvärde beräknas till cirka 150 miljoner euro. Utöver huset krävdes det också att man anlade en 6,5 kilometer lång väg mot toppen som även går delvis genom tunnlar.

Vackra Königsee

Enligt uppgifter använde Hitler sällan huset. Det är sagt att han besökte platsen cirka 10 gånger fram till sin död. Besöken varande sällan längre än 30 minuter. Däremot användes Kehlsteinhaus mer som ett hus för representation.

Kehlsteinhaus idag

Vill man besöka Kehlsteinhaus idag, och det är många som vill, köper man först en biljett i Obersalzberg. De flesta väljer att färdas med buss till toppen, men att vandra är också möjligt. Cirka 1,5-2 timmar är att räkna med.

Där bussen släpper av passagerarna är det en öppning i bergen. Efter en promenad genom en tunnel är det dags att stiga in i hissen som transporterar besökarna de sista 124 metrarna upp till toppen.

In i berget, mot hissen

Väl uppe i Kehlsteinhaus är utsikten och naturen bedårande, trots trängseln med andra turister. För den som är hungrig finns numera en restaurang här, men också en ölservering och kiosk. Vid klart väder kan man se flera välkända platser. Upp till 200 kilometer är möjligt att se.

Under restaurangen finns en våning som enbart är nåbar med guide. Där syns fortfarande det klotter från de allierade soldaterna som intog byggnaden.

Öppettider och priser

Kehlsteinhaus håller öppet 9 maj-25 oktober. Biljett för vuxen kostar 16,10 euro inkl. busstransport tur och retur. Första bussen mot toppen går 08:30 och sista bussen ner från toppen går klockan 16:00.

Den som anländer med bil parkerar vid Obersalzberg och på GPS skriver du in Salzbergstraße 45, 83471 Berchtesgaden, för att komma rätt. Bra skor är att rekommendera för marken är milt sagt stenig.

Dokumentationscentrum Obersalzberg. Härifrån avgår bussarna.

Officiell sida