DELA

Precis vid kanten av Göta Kanal strax utanför Borensberg ligger ett leksaksmuseum för alla åldrar. Det kallas Museihuset och inrymmer också ett båtmuseum. Följ med!

Museihuset trängs tusen och åter tusen leksaker, tätt packade. Det är lätt att bli nostalgisk då samlingarna omfattar det mesta som nuvarande generationer lekt med. Fokus ligger på modellbilar och tåg, men allt där i mellan finns också.

Vid entrén till leksaksmuseet i den omgjorda gamla maskinhallen, blir vi välkomnade av en autentisk Trabant, importerad från Tyskland.

I den gamla maskinhallen breder montrar ut sig. Över 5000 bilmodeller noggrant sorterade efter funktion och tillverkare skvallrar om museets ambitioner.

En annan höjdpunkt är modelljärnvägsbanan. På 37 kvadratmeter 90 olika spårsystem samsas om utrymmet och bredvid löper två bilbanor. En del av banan lånades ut till inspelningen av filmen The Stig-Helmer Story. Vissa datum genomförs kör-dagar då tågsätten får liv vilket glädjer både stora och små.

Andra delen av Museihuset tillägnas en gedigen samling av veteranbåtar och aktersnurror.

Entréavgiften är lågt satt, 80 kr för vuxen och barn upp till 7 år går in gratis. Museihuset ligger utmed 34:an som är tungt trafikerad under sommarmånaderna. Stanna till här på en bensträcka så blir du dessutom populär hos barnen i bilen.

Här finns också ett café med humana priser som inbjuder till närkontakt med båtarna på Göta kanal.

Hitta hit