DELA

Litauens huvudstad Vilnius har länge legat i skymundan, men det är en vacker gammal stad i storlek med Göteborg som man inte bör missa. Här erbjuds en relativt oexploaterad storstadsupplevelse där det mesta är billigt och historien ständigt närvarande.

Fördelarna med en weekend i Vilnius är många. Bland annat är Vilnius gamla stadsdel väl bevarad och uppförd på UNESCO:s världsarvslista sedan 1994. 65 kyrkor runt om i staden bidrar till en historisk atmosfär och är som andra städer från medeltiden uppbyggd kring stadshuset.

Den största historiska stadsdelen i Europa

Gamla stan i Vilnius sträcker sig över ett 3,6 kvadratkilometer stort område. Inom detta område finns nästan 1500 historiska byggnader som representerar ett flertal sekel. Detta gör gamla stan i Vilnius till en av Europas största historiska stadsdelar.

Överlag betraktas Vilnius som en barockstad, men tydliga gotiska inslag förekommer.

Prisläget i gamla stan

Prisläget i Vilnius är överlag mycket gynnsamt. Priset på öl har justerats uppåt under senare år, men räkna med runt 20 kronor för 0,5 liter på en uteservering. En måltid kostar cirka 50 kr och uppåt.

Särskilda sevärdheter

Bästa utsikten fås från Gediminas-tornet som är en stor kulle mitt i stan. Här erbjuds en bedårande panoramautsikt över hela Vilnius och omnejd. Vid Gediminas ligger också det kungliga palatset som började restaureras 2006. Här löper också ett omfattande slott-komplex.

Gediminas-tornet.

Palats värda ett besök är presidentpalatset, Slushko, Radziwiłł och Tyzenhaus.

Litauiska nationalmuseet, delar av stadsmuren och Undertecknarens hus ligger också belägna inom gamla stan. Skylting på engelska finns uppsatt till alla intressanta sevärdheter.