DELA

Junibacken framställs som en sagovärld där barnen får leka sig kloka i Astrid Lindgrens anda. Många familjer får dock bara uppleva trängsel, kaos och köer.

Junibacken-6Svårtillgängligt för barnfamiljer

Junibacken är vackert beläget bakom Vasa-museet på Djurgården i Stockholm. Nära Junibacken finns en minimal parkering som garanterat kommer vara överfull när du vill åka dit. Kanske måste du ställa dig i Hasselbackens parkeringsgarage och betala 70 kr/timme, men troligtvis är det överfullt även där.

Utan bil kan man ta spårvagnslinje 7, men familjer med yngre barn kommer tveka inför utmaningen att klämma in barnvagn, packning och skrikande barn i en överfull spårvagn.

Entré till JunibackenJunibacken-3

Dammiga grusgångar leder förbi en staty av Astrid Lindgren innan man når entrén som är bred och smidig. Priset är på pappret överkomligt vilket betyder 139 kr för barn, 159 kr för vuxna. I anslutning till entrén finns ett fåtal toaletter som framåt 16.00 kommer vara mindre fräscha.

Sagotåget

Huvudattraktionen på Junibacken kallas sagotåget. Sagotåget är roligt för både barn och vuxna. Man sitter avskilt från övriga i uppdelade vagnar. Tåget passerar stillsamt genom flera kända sagor ur Astrid Lindgrens bokvärld. De uppbyggda modellerna är rikligt detaljerade. Ljussättningen är mysig.

Sinnessjuk kö

För att få åka med tåget behöver man stå i en kö, som återspeglar den övriga situationen på Junibacken. Det är mängder av folk en lördag. Förberedd dig att köa mycket länge i varm och kvav luft i kombination med ledsna och otåliga barn.

På kvittot från entrén finns en kod som gäller för sagotåget. Den kan bara nyttjas en gång, så addera kötiden i besöket så att man hinner med ett åk innan det är dags att gå hem.

Trängsel, överstressade barn och Instagram-spam

En lördag på Junibacken innebär enorm trängsel överallt. Det kommer inte finnas en centimeter att hämta andan på. Rutschkanor och de små husen i Mumindalen kräver vassa armbågar för att uppleva. För mer introverta barn kommer detta bli en prövning. Andra barn, röda i ansiktet av värmen och den uppjagade stämningen kommer skrika; ”flytta på dig!” och ”jag ska fram” till de barn som inte tar för sig fullt ut. Någon personal som ser till att ordningsföreskrifter efterlevs syns ej.Junibacken-7

För äldre människor kan nämnas att alla sittytor är konstant upptagna. De upptas dock inte av människor som behöver vila benen. Det är istället Instagramande, Facebookande och Snapchattande föräldrar som flitigt marknadsför i sociala medier att de minsann ”hittar på något” med sina barn. Att Pelle, 5 år, blir ”incheckad” via Facebook på Junibacken blir säkert ett fint minne…

Nej, en lounge-hörna hade varit något för de som behöver varva ner lite.

Vad finns på Junibacken?

Junibacken är uppdelat i Mumindalen, Villa Villerkulla, sagotåget, ett rum med blandade sagokulisser, scener, restaurang, en stor butik och en utegård.

MumindalenJunibacken-2

Små hus hämtade från Mumintrollens värld. Små hus betyder lite plats. En rutschkana där barnen åker på varandra och krockar skapar mycket frustration hos de små. Ganska slitet och smutsigt.

Villa Villerkulla

En replika av Pippi Långstrumps hus. Smakfullt inrett efter böcker och filmer. En rutschkana finns också här.

Sagotåget

Redan presenterat tidigare i texten.

Rum med blandade sagokulisserJunibacken-5

Det bästa rummet. Inga trånga gångar utan mitten utgörs av öppen yta. Roliga hus att leka i. En del byggnader går inte att gå in i. Kul figurer från sagornas värld.

TeaterscenerJunibacken-1

Det finns flera scener där olika uppträdanden sker varje timme. Stora scenen kan vara en lidelse då stora fönsterytor gör klimatet till ett växthus.

Restaurang

Restaurangen har vacker utsikt över Stockholm och den livliga båttrafiken. Här kan man äta sallad och kyckling för 118 kr. För mindre plånböcker kanske det räcker att fika. Fikabrödet är snäppet över IKEA-standard.

Butik

Det största rummet på Junibacken känns som butiken. Butiken måste man dessutom gå igenom för att ta sig till vissa andra platser i byggnaden. Trots detta är butiken den enda platsen där trängseln är acceptabel. Risken finns att besöket blir dyrt då det finns ett välsorterat sortiment av barnböcker, prissatta i det högre segmentet.

Utegården

Bra plats att andas på den som inte orkar med den kvalmiga inomhusmiljön. Inga direkta grönområden utan mest stenplattor. Några hästfigurer finns för barnen att klänga på. En liten scen som ibland huserar live-band. Huvudnöjet utgörs av en glasskiosk som prövar den redan hårt pressade föräldern.

Glasskiosken kräver två omgångar av köande. I första kön beställer och betalar man. Därefter ska man lydigt gå till nästa kö, för att vänta på sin glass. Att få en vaniljkula i bägare tog 7 minuter från att betalning erlagts.Junibacken-4

Ska man besöka Junibacken?

Det är förståeligt att denna text framställer Junibacken som helvetet på jorden. Så illa är det inte. Trängseln en vanlig lördag är dess största problem. Med den konkurrensen som nu råder bland barnaktiviteter blir det svårt för Junibacken att leva på så mycket mer än namnet. Läget är förstås attraktivt och skådespelarna gör sitt bästa.

Gå hit någon udda tid. Åk sagotåget. Var nöjd. Men ett årskort är nog ingen investering, eller vad tycker du?

Hitta hit