DELA

 

Från att ha varit en grå och sliten betongklump blir Polens huvudstad Warszawa allt mer populär. Warszawas gamla centrum är nu uppfräschat och redo för turister.

Gamla stan Warszawa-2
Hjärtat av Gamla stan

Var är vi?

Land: Polen (38,5 milj inv)

Stad: Warszawa 1,8 milj inv)

Valuta: polsk zloty

Tidszon: Samma som Sverige

Gamla stan i Warszawa heter på polska Stare Miasto. Här trängs vackra byggnader som ser gamla ut, men i själva verket förstördes det mesta av Warszawas västra sida under Andra världskriget. Först under 1970-talet började man återuppbygga de gamla husen.
Gamla stan Warszawa-3
Vy mot Nya stan
Gamla stan i Warszawa är överraskande kompakt, och avverkas enkelt till fots. Själva centrum i Gamla stan är slottstorget (Zamkowy), och där står ett högt monument av den svenske kung Sigismund som regerade Polen. Slottstorget ligger direkt i anslutning till slottet som är upptaget på UNESCO:s världsarvslista sedan 1980.
Gamla stan Warszawa-4
Kung Sigismund III av Vasa
Monumentet av Sigismund är Gamla stans mest kända symbol och har stått här sedan 1644.
Nya stan Warszawa-5
Barockhus i Nya stan
I anslutning till Gamla stan ligger också ”Nya stan” som började byggas i slutet av 1300-talet och har både inslag av barock- och klassicistisk stil. Mellan gamla och nya stan finns en gemytlig genomgång i den gamla försvarsmuren runt stan. Genomgången benämns som Barbakan.
Warszawa Gamla stan-6
Vy mot Warszawas moderna centrum
Trots att staden har demolerats flera gånger, har den alltid rest sig. Som resenär är det svårt, att inte känna historiens vingslag när man vandra nerför kullerstensgatorna.