DELA

Utanför Oxelösund ligger Femörefortet som ger en unik inblick i kalla krigets vardag och är idag öppet för besökare. Fram till 1997 gick Femörefortet under kodnamnet ”Batteri OD” och här skulle 70 man härda ut i en månads tid i händelse av krig.

Femörefortet tillhör ett av de 30 stycken 7,5 cm batterier som byggdes eller åtminstone var tänkt att byggas baserat på försvarsbeslutet från 1958.

Försvar av hamninloppet

De 7,5 cm kustartellieripjäserna som monterades byggdes av Bofors i en serie om 90 stycken. Dessa hade en räckvidd på 12,8 km och eldhastigheten anges till 25 skott i minuten, vilket var fullt tillräckligt för att skydda inloppet till Oxelösunds hamn. Femöre ingick i spärrbataljon Bråviken och var underställd Strängäs försvarsområde.

Torped.

Oxelösund är en mycket viktig hamn och 1964 stod fortet klart. Det ansågs mycket modernt och kupolerna under eldrören klarade av att stå emot en träff av lättare kärnvapenladdning. Även portarna in i berget hade stötvågsportar.

Inuti berget där Femörefortet är utsprängt skulle 70 man befinna sig i krigstid. Eftersom man skulle kunna klara av att stanna där nere i upp till en månad fick man inrätta som ett litet självförsörjande samhälle. Totalt utgjordes anläggningen av 3300 kvadratmeter som förbands av totalt 450 meter långa tunnlar.

Strålkastare från 80-talets modernisering.

Elektricitet och vatten var god tillgång på och även ett anfall med kemiska stridsmedel fanns skydd för.

Skrönor och myter om Femörefortet

Allt som är hemligt ger så klart upphov till seglivade myter. Innan den första offentliga visningen efter nedläggningen pratades det bland annat om att ön Femöre hade ett skyddsrum för hela Oxelösunds befolkning, var en utbåtsbas, underjordiskt sjukhus eller hade tunnlar till andra öar i skärgården.

Nedläggningen

Fortet hade moderniserats kraftigt under 1980-talet med bland annat byte från optiskt sikte till lasersikte. 1990 hölls en övning där man ytterligare förbättrade skyddet samt bygde nya värn.

Under 1990-talet förpassades kalla kriget till historieböckerna och beslut togs att fortet skulle rivas och fyllas igen 2003.

Fortet räddades dock av den ideella föreningen Femörefortet som numera driver fortet som ett museum på uppdrag av Oxelösunds kommun.

Priser och vägbeskrivning

Entré för vuxen kostar 100kr, ungdom 35 kr och barn upp till 8 år gratis. Högsäsong med dagliga guidningar är 28 juni till 13 augusti.

Den gamla fyrvaktarbostaden går att hyra.

Kordinater: N 58° 38.939′, E 17° 6.503′

Följ motorvägen från Nyköping till Oxelösund och ta avfarten med skylten ”Femöre”.

Föreningens officiella sida