DELA

Checkpoint Charlie är den mest kända gränsövergången i Berlin, från tiden då Tyskland var delat i öst och väst. Gränsövergången var mellan den amerikanska och sovjetiska sektorn.

1961 var Checkpoint Charlie platsen för ett drama, som kunde utvecklat Kalla kriget till något mycket våldsamt. Den östtyska regimen försökte försämra de västallierades rättigheter i Berlin, vilket slutade med att båda sidor placerade stridsvagnar med skarp ammunition riktade mot varandra vid gränsövergången.

Några skott avlossades aldrig, men omvärlden höll för några dagar andan.

Checkpoint Charlie

Mest känt är Peter Fechters försök att ta sig över muren

Flera spektakulära flyktförsök ägde också rum på platsen. Målet för de flesta tyska flyktingar var att ta sig från öst till väst för att få ett drägligare liv. Mest känt är Peter Fechters försök att ta sig över muren. Det slutade med att han sköts av östtyska vakter inför ögonen på västberlinare, amerikanska soldater och andra civilister.

Du lämnar nu den amerikanska sektorn.
Du lämnar nu den amerikanska sektorn.

Peter Fechter låg sedan och förblödde

Peter Fechter låg sedan och förblödde på den så kallade Dödsremsan (Todesstreifen), ett område mellan muren och västgränsen. Ingen kunde beträda området utan Peter Fechter dog en sakta död.

Fallet blev mycket omskrivet och situationen i Östtyskland belystes.

Östtyskar var alltså förbjudna att korsa gränsen, så alla försök var illegala och många blev skjutna av Östtysklands vakter.

Folk försökte fly insydda i bilsäten och i luftballonger

Restriktionerna ledde till fantastiska uppfinningar som skulle främja flykt. Folk försökte fly insydda i bilsäten och i luftballonger.

Checkpoint Charlie revs 22 juni 1990 i samband med Tysklands återförening. Kvar finns bara kontrollbaracken och skylten som visar vilken sektor man lämnar eller passerar in i.

På platsen finns även ett museum om Berlinmuren som behandlar Berlinmurens historia på ett komplett vis. Räkna med att det är trångt under sommarmånaderna på både museet och gränsövergången som ligger precis utanför.

Många försäljare på plats försöker kränga en massa nytillverkade kopior av sovjetiska saker, samt möjlighet att bli fotad, tillsammans med folk i gamla uniformer – mot betalning givetvis.

Få platser har samma historiska spänning som denna

Helt klart är Checkpoint Charlie i Berlin värt ett besök i alla fall. Få platser har samma historiska spänning som denna, och inte långt ifrån Checkpoint Charlie kan du passa på att se ett stycke av Berlinmuren bevarad.