DELA

Vilnius TV-torn är Litauens högsta byggnad, men också platsen för ett blodbad under några omskakande dagar i Baltikums historia.

Vilnius-tv-torn-2Vilnius TV-torn var en del av Sovjetunionens femårsplaner och stod klart 1980. Det var då Litauens högsta byggnad och mätte 326,5 meter i höjd. För att bygga detta gick det åt 25.000-30.000 kvadratmeter betong.

Observationsdäck

Vilnius-tv-torn-3
Utsikt från tornet över Vilnius förorter

165 meter upp ligger observationsdäck som också är en restaurang. Från marknivå till restaurangen tar det 40 sekunder med de snabba hissarna.

Vid klart väder går det att se upp till 4 mil. Framför allt ger utsikten en bra vy över Vilnius förorter och höghus i centrum.

Plattformen med observationsdäck och restaurang roterar sakta i 360 grader. Ett helt varv tar cirka 45 minuter.

Blodbadet 13 januari 1991

Sovjet hade börjat kollapsa och 2 januari 1991 ockuperade befolkningen viktiga samhällsbyggnader i Baltikum. Sovjets ledare Gorbatjov är hård i tonen och låter luftlandsätta fallskärmstrupper i Litauen och Lettland. Gorbatjov vägrar att låta de forna satellitstaterna bli självständiga. Han vill åtminstone att de ska ingå i en union.Vilnius-tv-torn-4

Ockupationen av statliga byggnader fortsätter och 13 januari 1991 sätts 20 stridsvagnar in mot litauer som förskansat sig i Vilnius TV-torn.

Sovjetiska stridsvagnar och soldater går till attack med rökgranater och verkanseld. Fler än 1000 litauer är på plats och många krossas under stridsvagnarna medan andra skjuts i flykten.

När kaoset har lagt sig förklaras 15 människor döda och över 700 skadade. Litauen är rejält omskakat.Vilnius-tv-torn-5

Via en högtalare på plats vid TV-tornet meddelar Sovjetregimen följande:

”Bröder och systrar, den fascistiska, borgerliga regimen i Litauen har fallit. All makt är nu i händerna hos ”Kommittén för nationell räddning”.

Kommittén för nationell räddning var den grupp som tillsatts av kommunister för att hindra det nybildade litauiska parlamentet från att styra landet mot självständighet.

Litauens parlament fortsätter dock att existera trots att Sovjet hävdar motsatsen och efter händelserna vid TV-tornet kallar parlamentet till möte. Mötet skyddas av 20.000 litauer som slår en ring runt byggnaden. För att stoppa mötet skulle de krävas ett blodbad. Sovjetiska reaktioner uteblir.

Vy mot Vilnius centrum
Vy mot Vilnius centrum

De sista dramatiska dagarna

Tre dagar efter massakern vid TV-tornet samlas en miljon människor framför katedralen i Vilnius. Det är ingen dålig siffra för ett land med en befolkning på cirka tre miljoner.

Man samlas för att hedra offren från attacken mot TV-tornet. Sovjet ingriper ej. Först 20 januari sker en sovjetisk motoffensiv.

Man intar med våld inrikesministeriet och polishögkvarteret i grannlandet Lettland, som befinner sig i precis samma situation.

Litauens parlamentbyggnad
Litauens parlamentbyggnad

Sedan händer något. Den 22 januari förklaras ”Kommittén för nationell räddning” upplöst. Sovjetiska trupper drar sig tillbaka. Läget stabiliseras.

Gorbatjovs spel har varit för djärvt. I Moskva demonstrerar hundratusentals människor till stöd för Baltikum. Ska Gorbatjov ha någon chans att sitta kvar på sin position måste våldet bytas mot diplomati. Men det är en historia vi kommer till senare…

Om du besöker Vilnius TV-torn kan du se markeringar på markplan som minnen över de människor som dödades på platsen. I tornet finns även ett litet museum inrymt.