DELA

Metodistkyrkan i Sverige finns inte mer. Det var länge sedan det var ett trossamfund med många medlemmar. Kvar står tomma lokaler, som en påminnelse om kyrkans glansdagar.

Metodistkyrkan-2
Ett övergivet metodistkapell i Värmland

Metodistkyrkan växte fram i USA under början av 1800-talet. I Sverige fanns en liten brittisk avknoppning, men det var först när sjömän återvände från USA som spridningen tog fart. Till en början spreds trosinriktningen till svenska kuststäder.

I Sverige var metodistkyrkan störst i början av 1900-talet. Man hade då över 17.000 medlemmar. 1876 hade staten erkänt kyrkan som ett trossamfund.

Mot slutet av 1900-talet minskade metodistkyrkans medlemsantal drastiskt och vid 2010 hade man 4000-5000 medlemmar.Metodistkyrkan-3

2011 beslutades att metodistkyrkan skulle uppgå i Equmeniakyrkan, vilket innebar att metodisterna var ett avslutat kapitel i Sverige. Ett fåtal församlingar vägrade att ansluta sig till en annan kyrka och dessa lever således kvar som fristående.

En detalj angående namnets härstamning. Ordet metodist var till början ett skällsord, som kom av kyrkomedlemmarnas metodiska arbete med att sprida sin religion.