DELA

En långvarig kontakt med en dejtingbedragare är inget man är stolt är över. Snart är det alla hjärtans dag och säkerligen kommer fler relationssökande personer bli blåsta på både små och stora summor. Vilka är de vanligaste sättet att blåsa intet ont anande människor på dejtingsidor?

Dejting på Internet är numera en miljardindustri. Pengar genereras dock inte bara av medlemskap på dejtingsidor, utan det lockar också till sig bedragare. Skam är vanligt bland de som lurats och inte alla polisanmäler. I fall där bedragaren avslöjats har det visat sig att personen du trodde var till exempel en singel-kvinna i själva verket var en medelålders man…

Tro inte att du känner en person du inte träffat

Bedragare, även kallade scammers, är långt ifrån obegåvade och kan ofta ha ett otroligt tålamod. Ibland kan de spendera upp till ett år på sin fiktiva karaktär som offret till slut tror sig känna. Det kan till och med vara så att telefonsamtal förekommer och bedragaren ber då någon bekant med rätt kön hjälpa till.

Bedragare gillar inte att prata i realtid. De föredrar alltid mail eller SMS, då det är lättare att hinna tänka efter. Ofta har en bedragare flera ”affärer” på gång, vilken kan bli ganska rörigt.

Inte kärlek, bara pengar.
Inte kärlek, bara pengar.

Olika varianter på dejtingbedrägeri

Resekostnader

Att bedragaren hävdar resekostnader för att träffas är den vanligaste varianten. Det är ofta ett önskemål om pengar till en flygbiljett samtidigt som guld och gröna skogar utlovas när ni väl träffas.

Visumkostnader

Dejtingbedragare kan utge sig för att vara i ett land där det uppstått problem med visum, eller att en viss blankett behövs. Detta så kallade pappersarbete sägs alltid kosta olika summor pengar. Dejtingbedragaren bedyrar självklart att du kommer få tillbaka pengarna så fort personen löst det påhittade krånglet.

Militärer och piloter

Se upp för personen som poserar i pilot- eller militäruniform. Dessa behöver ofta en summa. Det kan vara till exempel att de blivit fast i ett land eller behöver betala en avgift för att få ut sin lön. De vill ofta ha pengar överförda via Western Union.

Personerna kan verka trovärdiga, men använder vanligen en kapad identitet. En militär stationerad i Afghanistan, kan be dig skicka pengar till Nigeria eller Ghana med löfte om att en överordnad ska hämta ut dem.

Medicinkostnader

Dejtingbedragen, eller en närstående familjemedlem, är sjuk. Kanske behövs pengar för en operation eller någon annan sjukhusräkning. Dessa vädjanden är ofta fyllda av empatiframkallande uttryck, men personen du pratar med eller dennes familj är sällan i situationen som beskrivs. De existerar ju troligtvis inte ens.

Utpressning

Personen du tror dig känna, kanske till och börjar bli kär i, väntar bara på att du ska blotta något som kan utnyttjas mot dig.

Det kan gå till så här:

Ni får kontakt på en dejtingsida. Efter ett tag vill bedragaren att ni ska fortsätta prata på Facebook. Med tjat eller list, visar du lite hud samtidigt som bedragaren spelar in en video. För att inte videon ska spridas till ditt sociala nätverk, som personen nu sett via Facebook, krävs du på pengar.

Var på din vakt!