DELA

Det mest prisvärda sättet att åka med bil till Polen är via Karlskrona – Gdynia. Stenaline trafikerar rutten och tre avgångar per dygn finns tillgängliga. Hur går det praktiska till och vad kan man göra på båten?


Från Karlskrona kör Stenaline tre turer per dag, varav en är förlagd till dagtid och två är över natten.

Kö i Karlskrona hamn för att checka in.

I denna artikel är det tidig morgon och dagsturen till Gdynia med fartyget Stena Spirit ska snart avgå. Senast en timme innan ska passagerare med fordon vara incheckade till avgången 08:30. Det är trångt i bilkön som på sidorna omsluts av lastbilschaufförer som väntar på att köra ombord.

Rutten Karlskrona – Gdynia är en viktig sträcka för varor, så därför dröjer ombordkörningen lite extra eftersom att lastbilarna och deras vikt först ska fördelas över fordonsdäck innan personbilarna får köra på.

Skapligt med utrymme, men värmen är slående.

Personalen på bildäck gör ett bra jobb med att organisera fordonen på två och en halv våningar. Det är inte alls lika trångt som på Tysklandsbåtarna. Nu är det nästan 12 timmar ombord att fördriva innan man får köra iland i Polen.

Ombord på Stenaline

Sträckan Karlskrona – Gdynia har under senare år försökt etableras som en nöjesrutt och inte bara en ren transportsträcka. Det är dock inget nöjespalats som Ålands- och Finlandsbåtarna, men viss förströelse finns ändå.

Frukost med Blekinge skärgård.

En rekommendation är att boka den prisvärda frukostbuffén (69kr/vuxen, 34kr/barn), som gör nytta efter en lång körning till Karlskrona. Då ingår också en vacker utsikt när båten seglar ut genom Karlskronas skärgård.

Frukosten öppnar 08:30, vilket gör att lunchbuffén klockan 12:00 är lite för tidig. Väljer man lunchbuffén som vuxen kostar den 89 kr.

I matsalen serveras frukost-, lunch och middagsbuffé.

Efter en timme har man hunnit gå ”all-in” på frukostbuffén och det är dags att slå ihjäl ytterligare timmar. Har man barn med sig är lekavdelningen lockande.

Stena Spirit med barn

Fokus ligger på småbarn med spring i benen, men för lite större barn finns också ett dedikerat rum med TV-spel. För de mindre finns ett mindre lekland samt ett pysselrum. I pysselrummet förekommer på bestämda tider besök av en polsktalande personal som hjälper barnen att pyssla. Slush och andra livsmedel med högt sockerinnehåll finns i anslutning till lekavdelningen.

Lekavdelningen.

Trötta föräldrar kan titta på polsk och svensk TV precis utanför och där finns också en cafeteria.

Pysselrummet.

En bonus är att Stenalines maskot ”Happy” möter upp barnen vid ombordstigning och delar ut pennor, godis och lite pyssel.

Stena Spirit för vuxna

Kanske lönar sig resan?

Det finns som sig bör olika barer ombord. Ett casino erbjuder ett brett utbud av olika spelautomater så som klassikern Lucky Ladies Charm.

Shoppen ombord har ett välsorterat sortiment av starkare drycker, men också leksaker och andra prylar. Storleken på butiken motsvarar de på Tysklandsbåtarna. Priserna är enbart för dem som inte planerar att kliva av i Polen. Det betyder att alkoholdrycker är billigare på båten än på svenska fastlandet, men långt ifrån lika billigt som i en polsk mataffär.

35 kr.

Soldäck högst upp på båten ger avkoppling under soliga dagar och även här finns en bar. Priset för en öl av standardmått är 35 kr.

Behövs en hytt på dagsturen?

Det finns självklart möjlighet att boka hytt även för avgångar dagtid. Det är personligt om man tycker det är värt den extrakostnaden. Det innebär en extrakostnad på cirka 500 kr och uppåt. Det går också, i mån av plats, att köpa hytten ombord om tröttheten kommer. De få vilstolar som finns blir upptagna väldigt fort.

Plats för välförtjänt vila.

Sen eftermiddag

Tri-City tonar upp sig.

Framåt eftermiddagen kan man njuta av middagsbuffé eller enklare rätter, medan Tri-city (Gdynia, Sopot och Gdansk) tonar upp sig.

Den torftigare varianten av middag.

Bildäck öppnar 10 minuter innan ankomst. Värmen på bildäck är outhärdlig, så räkna med att de flesta står på tomgångskörning och väntar, inklusive du själv.

När bogvisiret på båten öppnats 19:30 tar det inte många minuter innan man är ute på den polska motorvägen, där hastighetsbegränsningen är 140 km/h. Förhoppningsvis har du inte långt till ditt hotellrum för natten. De som ska vidare till Gdansk har cirka 3,5 mil i vanligtvis mycket tät trafik.

Motorvägen mot Gdansk ovan.

Bokning Stenaline