DELA

Ska du flyga med endast handbagage och Wizzair? Det är ibland svårt att förstå lågprisbolagens villkor för handbagage. Risken för saftiga extra avgifter är stor om man läser slarvigt. Så här fungerar Wizzairs regler om handbagage på ett lättfattligt sätt.

Wizzair tjänar på skrämselpropaganda. Under bokningen uppmanas du flera gånger att lägga till en extra avgift för större handbagage. När biljetten är bokad, får du även mejl där du påminns att lägga till bagage innan det är för sent.

Vad händer om ditt bagage är för stort?

  • Du kan bli nekad ombordstigning
  • Du får betala extra för stort handbagage
  • Du får checka in ditt bagage
  • Du får packa ur saker från bagaget

Gäller även handväskor

Vad många inte tänker på att endast ett stycke bagage är avgiftsfritt. En handväska räknas inte som det utan det räknas som två stycken bagage, trots att många betraktar det som en accessoar. Vid boarding (påstigning) kan du bli ombedd att placera handväskan i ditt handbagare.

För att lösa problemet med att handväskan ska knölas ner bland övrig packning kan man köra prioriterad ombordstigning vilket berättigar till ”ett extra personligt föremål”, typ laptopväska, handväska eller kameraväska.

Olika typer av handbagage

Det handbagage som ingår i biljettpriset är ett litet (42x32x25cm). Det motsvarar en mindre ryggsäck eller kabinväska. Ytterligare krav är att den ska få plats under sätet framför.

För cirka 86 kronor extra enkel resa, kan man få ta med ”stort handbagage” (56x45x25cm). Då får man lov att lägga bagaget i bagageluckorna ovanför huvudet istället.

Till skillnad mot Ryanair saknar Wizzair viktbegränsning på handbagaget.

Checka in bagage

Att checka in ett bagage gör flygbiljetten betydligt dyrare. Kanske bör du kolla på flygbolag med standardpriser där incheckat bagage ingår istället?

På Wizzair kan man i alla fall checka in bagage som väger 23-32 kilo.

Tänker du chansa med handbagaget?

En ryggsäck kan bli väldigt full på en weekendresa med shopping. Tänker du chansa på att handbagaget fortfarande är litet?

Innan boarding genomförs sporadiska inspektioner av handbagage. Handbagage som klassas som litet får en klisterlapp som visar att det är kontrollerat.

Uppdatering 2017-09-04: Wizzair förenklar reglerna för handbagage