DELA

Att åka på kryssning över midsommar blir alltmer populärt. Många i Sverige tror att midsommar är nästan enbart en svensk tradition, så är det någon idé att fira midsommar i Riga eller är allt stängt?

Observera den "lettiska midsommarstången"
Observera den ”lettiska midsommarstången”

När båten lägger till i Riga har den som åker på kryssning från Sverige vanligtvis cirka 8 timmar på sig att göra stan. Man vill förmodligen äta gott, kolla in några sevärdheter samt lite shopping.

I Lettland och resten av Baltikum har man en högtid liknande midsommar, vilket innebär att de flesta letter är lediga åtminstone 23-24 juni. Det man i Lettland firar heter Jani.

De som firar Jani brukar binda blomsterkransar, dricker öl, äter kryddig ost, sjunger, dansar och badar bastu ända till gryningen.

Vanligtvis en av Rigas mer vältrafikerade broar, men inte på midsommar
Vanligtvis en av Rigas mer vältrafikerade broar, men inte på midsommar

Runt lunchtid den 23:e juni brukar det livliga Riga sakta förvandlas till en tom stad. Jani firar man bäst på landet och långa bilköer ut från staden är mer regel än undantag.

Allt stängt i Riga?

Nja, nästan i alla fall. Den som sett fram emot att gå timmar i affärer blir nog besviken. De flesta affärer som inte är mataffärer är stängda. Även den enorma marknaden i de gamla zeppelinarhallarna går på sparlåga. Ett fåtal marknadsstånd håller öppet, men det är ingen trängsel och det mesta som säljs är relaterat till Jani-firandet.

Vanligtvis Rigas mest hektiska marknadsplats
Vanligtvis Rigas mest hektiska marknadsplats

Det stora varuhuset Stockmanns är däremot öppet. Likaså caféer, restauranger och barer, men för övrigt är Riga en ganska sömnig stad runt midsommar. Det kan ju förvisso också ha sin charm…