DELA

Att färdas med båt mellan de två huvudstäderna Wien och Bratislava är enkelt. Faktiskt det enklaste färdsättet, och dessutom det vackraste. Följ med på sträckan mellan Bratislava och Wien.

Wien-Bratislava-1
Längst med kajen i Bratislava trängs flera rederier

Österrikes huvudstad Wien och Slovakiens huvudstad Bratislava ligger mycket nära varandra, endast runt 8 mil. Det lämpar sig perfekt för en dagsutflykt åt något håll. Bussbolagen prispressar hårt, vilket resulterat i att en biljett kostar cirka 8 euro. Det är billigt, men även resan i sig kan vara en upplevelse – med båt på Donau.

Wien-Bratislava-3
Fantastiskt!

En tur- och returbiljett mellan huvudstäderna kostar från 28 euro och en enkelbiljett 19 euro. Resan tar 75-90 minuter. Cyklar och hundar går bra att ta med.

Strand vid Donau
Strand vid Donau

I Bratislava avgår båtarna från Osobný prístav, Fajnorovo nábrežie, vilket ligger cirka 3 minuters promenad från gamla stan.

Wien-Bratislava-2
Från Bratislava går det undan

I Wien avgår båtarna från kajen mellan Marienbrücke och Schwedenbrücke, vilket också är mycket central (tunnebanelinje U1).

Wien-Bratislava-5
Vackra byar

Under turen syns stränder, innovativa strandhus och gamla medeltidsborgar som Hrad Devin och monumentet ”Frihetsporten”. En livlig båttrafik är också ett signum för Donau.

Wien-Bratislava-6
Sommarstuga skyddad från översvämningar

Det är svårt att rekommendera något särskilt rederi. Gå helt enkelt ner till kajen och köp biljett vid den båt som ser bäst ut. De flesta båtar är luftkonditionerade med restaurang och bar.

Wien-Bratislava-7
Slutligen lägger vi till i centrala Wien